Blomsterbutikk (1920x900)

Energikartlegging

Energikartlegging kan hjelpe bedrifter å identifisere og redusere unødvendig energiforbruk.

Å gjennomføre en energikartlegging er et steg mot å kunne redusere strømforbruket, optimalisere ressursbruken og bidra til å bekjempe klimaendringene.

  

Kvinne på plantasje

Hva og hvorfor energikartlegge?

På denne siden deler vi informasjon om hva energikartlegging er og hvorfor det er viktig, samt gi en oversikt over trinnene som trengs for å gjennomføre en vellykket energikartlegging.
Les mer om fornybar energi

Hva er energikartlegging?

Energikartlegging er en måte å analysere og vurdere energibruken i en bedrift på. Ved å samle inn og analysere data om bedriftens strømbruk kan energikartlegging gi innsikt i hvor, når og hvordan du bruker strøm, samt identifisere områder hvor det kan gjøres tiltak og besparelser. Det er et viktig grunnlag for å ta informerte beslutninger om energieffektivisering og bærekraftstiltak.

Hvorfor er energikartlegging så viktig

Energikartlegging er en prosess der en bedrifts energibruk blir kartlagt og analysert. Dette gir bedriften et godt grunnlag for å identifisere energisparemuligheter, redusere driftskostnader og bidra til å bekjempe klimaendringer.

Identifisere energisparemuligheter

En energikartlegging kan bidra til å identifisere konkrete områder hvor bedriften kan spare energi. Dette kan for eksempel være å bytte ut ineffektive apparater, forbedre isolasjonen i bygninger eller optimalisere driftsplanene.

Redusere driftskostnader

Ved å redusere energibruken kan bedriften senke driftskostnadene på lang sikt. Energisparing kan bety betydelige økonomiske fordeler og forbedre konkurranseevnen.

Bidra til en mer bærekraftig fremtid

Energikartlegging kan bidra til å redusere klimagassutslipp og andre negative miljøpåvirkninger. Ved å identifisere og implementere energieffektive tiltak kan bedriften bidra til å bekjempe klimaendringer og redusere klimaavtrykket sitt.

Fortum Online

Slik gjennomfører du en energikartlegging

En energikartlegging er en systematisk prosess for å identifisere og redusere energibruken i en virksomhet. Den kan virke overveldende, men med en strukturert metodikk kan prosessen forenkles.

Her er fem trinn du kan følge:
Les mer om fornybar energi
 

1. Samle inn og analyser data

Start med å samle inn alle relevante energidata, inkludert strømregninger, drivstofforbruk og informasjon om produksjonsprosesser. Analyser og sammenlign dataene for å identifisere mønstre og potensielle energisparingsmuligheter.

Er du Fortum-kunde, anbefaler vi at du bruker Fortum Online. Her kan du få oversikt over strømforbruket ditt. 

Les mer om Fortum Online

2. Vurder bygninger og utstyr

Gjør en grundig inspeksjon av bygninger og utstyr for å identifisere potensielle energityver. Vurder isolasjon, ventilasjonssystemer, belysning og apparater for å se om de kan oppgraderes til å bli mer energieffektive.

3. Identifiser energisparetiltak

Basert på dataanalyse og evaluering av bygninger og utstyr, identifiser konkrete tiltak som kan iverksettes for å redusere strømbruken. Prioriter disse tiltakene basert på deres potensial for å spare strøm og deres økonomiske gjennomførbarhet.

4. Iverksett tiltak

Utforme en handlingsplan og gjennomfør de valgte tiltakene. Dette kan omfatte installering av energieffektive belysningssystemer, forbedring av isolasjon, innføring av smarte kontrollsystemer eller opplæring av ansatte for å fremme energibevissthet og atferdsendring.

5. Oppfølging og evaluering

Etter at tiltakene er iverksatt er det viktig å fortsette å følge med på selskapets strømbruk og evaluere resultatene. Sammenlign de nye energidataene med de tidligere resultatene for å måle effektiviteten til iverksatte tiltak og identifisere mulige ytterligere forbedringer.

Oppsummering av Energikartlegging

Energikartlegging er en viktig investering for bedrifter som ønsker å redusere sine driftskostnader, miljøpåvirkning og bidra til en bærekraftig fremtid.

Fortum tilbyr energirådgivning til bedrifter som ønsker å bli mer energieffektive. Har du Fortum Online Pluss i strømavtalen din, er gratis energiråd inkludert.

Energieffektivisering i hjemmet

Energieffektiv bolig

Slik gjør du boligen energieffektiv

Finn ut hvordan du kan spare penger på strømmen ved å bruke strømmen smartere. Vi har samlet flere tips til hvordan du kan gjøre dette hjemme.
Les mer om strømsparing i hjemmet

Nyheter fra Fortum bedrift

Hva er opprinnelsesgarantier?

Hva er opprinnelsesgarantier?

Opprinnelsesgarantier er EUs dokumentasjonsstandard for å spore opprinnelsen til produsert energi. Ordningen gjør det mulig for bedrifter å vise at tilsvarende mengde strøm som de bruker, er produsert fra fossilfrie energikilder. Les mer om hvordan ...

Hva er Norgespris, og påvirker det bedrifter?

14.03.2025

Strømmarkedet

Hva er Norgespris, og påvirker det bedrifter?

Regjeringen har foreslått en fastpris på 40 øre per kWh ekskl. mva. som et alternativ til dagens strømstøtteordning. Les mer om hva dette innbærer, forskjellen mellom Norgespris og den nåværende strømstøtteordningen, samt hvilke virkninger dette kan ...

Strømprisene fremover – vår og sommer 2025

28.02.2025

Strømmarkedet

Strømprisene fremover – vår og sommer 2025

I Norge er det fortsatt Nord-Norge som har hatt de laveste spotprisene så langt i år på ca. 10 øre/kWh, mens prisene har vært høyest på Sørlandet med ca. 90 øre/kWh. Hvilke forventningner har markedet til strømprisene våren og sommeren 2025?

CSRD – nytt bærekraftsdirektiv fra EU

CSRD – nytt bærekraftsdirektiv fra EU

Hva er CSRD, hvilke bedrifter omfattes – og når? Les mer om formålet med direktivet, og hvorfor det er viktig både for samfunnet og bedrifter.

Strømprisene i 2024

14.01.2025

Strømmarkedet

Strømprisene i 2024

Spotprisene i alle de norske områdene var i gjennomsnitt lavere i 2024 enn i 2023. Les mer om strømåret 2024.

Hvordan kan industri- og produksjonsbedrifter spare strøm?

21.11.2024

Strømforbruk

Hvordan kan industri- og produksjonsbedrifter spare strøm?

Strømprisen er viktigfor konkurranseevnen. Men prisen per kilowattime er bare en del av regnestykket. Gjennom smart energisparingogeffektive energiløsninger kan dere reduserekostnadene.