Kvinne på kontor

Slik forstår du bedriftens faktura

Her forklarer vi hva bedriftens faktura består av.

Bedriftens strømfaktura består av kostnaden for strømforbruket samt eventuelle fastbeløp, påslag og tilleggstjenester. Dersom dere har strøm og nettleie på samme faktura, såkalt gjennomfakturering, vil fakturaen også inneholde nettleie inkludert skatter og avgifter som kreves inn via nettleien.

Bruk nedtrekksmenyen under til å lese mer om det du lurer på.

Strømforbruk, påslag og fastbeløp

Strømforbruket er strømmen bedriften har brukt den måneden fakturaen gjelder for.  

Har bedriften en spotprisavtale som følger spotprisen på Nord Pool time for time, for eksempel Spot Bedrift hos Fortum, så regnes spotprisen til bedriften ut ved å gange deres forbruk for hver enkelt time med spotprisen hver enkelt time, summere dette sammen, og dele det på deres totale forbruk for måneden. 

Mange strømavtaler har i tillegg et påslag som man betaler per kWh man bruker, samt et månedlig fastbeløp som er uavhengig av forbruket.

En av våre mest populære strømavtaler er Aktiv Bedrift – en avtale med aktiv prisoptimalisering. Det innebærer at våre eksperter handler finansielle kontrakter fra børsene NASDAQ/EEX med mål om å oppnå en gevinst som gir bedre pris enn vår spotprisavtale Spot Bedrift. Påslaget til denne avtalen varierer avhengig av resultatet av prisoptimaliseringen.

Les mer om våre strømavtaler.

For større bedrifter som ønsker mer forutsigbarhet, tilbyr Fortum porteføljeforvaltning. Da handler vi inn prissikringer for forventet fremtidig forbruk. Prissikringer vil påvirke bedriftens energikostnad når vi avregner perioder som er prissikret.

Tilleggstjenester

Fortum tilbyr tilleggstjenester som lar dere tilpasse strømavtalen til bedriftens behov.

For eksempel kan dere få tilgang til pluss-versjonen av kundeportalen Fortum Online. Da får dere verktøy for mer avansert energistyring, som budsjettering, kostnadsanalyser og -rapporter. Dere får også to timers energi-økonomisk rådgivning. Les mer om Fortum Online her.

En annen populær tilleggstjeneste er Grønt valg. Med denne tjenesten støtter bedriften fornybar energiproduksjon og reduserer klimaavtrykket via opprinnelsesgarantier på strømmen.

Les mer om alle våre tilleggstjenester.

Nettleie, skatter og avgifter
Nettleie

Nettleie er det dere betaler til nettselskapet som eier strømnettet i bedriftens område. Fortum samarbeider med de fleste nettselskaper i landet, slik at dere kan få både strøm og nettleie på én faktura. Nettleien dekker leveransen av strøm til bedriften og vedlikehold av strømnettet.

Fastledd og energiledd

For bedrifter med et forbruk under 100 000 kWh i året er nettleien delt inn i et månedlig fastledd, ofte kalt kapasitetsleddet, og et energiledd som dere betaler per kilowattime strøm dere bruker. Prismodellen er utformet for å motivere oss til å fordele strømforbruket jevnt utover døgnet, ettersom dette gir mindre slitasje på nettet og sparer oss for utbygging av mer nett enn nødvendig.

Har dere forbruk under 100 000 kWh i året, blir fastleddet påvirket av hvor mye strøm bedriften har brukt på én gang forrige måned. Nettleverandøren Elvia avregner for eksempel fastleddet etter gjennomsnittet av forbruket i de tre timene bedriften brukte mest strøm samtidig i løpet av måneden – fordelt på tre ulike dager. Dette kalles effekttopper. Prisen på fastleddet øker trinnvis avhengig av deres effekttopper, så dere bør undersøke intervallene og prisene på deres netteiers hjemmesider. Der kan du også lese mer om deres nettleie dersom dere har forbruk over 100 000 kWh i året. 

Energileddet er et ledd som betales per kWh dere bruker. Det er rimeligere om natten enn om dagen, og noen nettleverandører har også lavere pris i helgene. 

Skatter og avgifter 

Inkludert i nettleien er også offentlige skatter og avgifter.  

Forbruksavgift/elavgift er en statlig avgift som legges til som et påslag per kWh. Satsene varierer avhengig av tid på året, og noen bedrifter kan få redusert sats eller fritak. Les mer på Elvias nettsider.

Innbetaling til det statlige Klima og energifondet kreves også inn via nettleien. Dersom det er et husholdningsanlegg, står det «Energifondet» på fakturaen, og man betaler 1 øre per kWh. Bedriftsanlegg betaler en fastavgift, kalt Enova-fastavgift, og beløpet er 2,19 kroner per dag, altså 800 kroner per år. 

Strømstøtte
Noen bedrifter har også rett til strømstøtte, og dette trekkes fra på nettleien. På fakturaen vises det som Midlertidig strømstønad.
Elsertifikat og varedeklarasjon

Nederst på side 2 på fakturaen fra oss finner du informasjon om elsertifikat og varedeklarasjon.  

Elsertifikat er en statlig ordning som skal bidra til å støtte produksjon av fornybar energi. Alle strømkunder har dette inkludert i strømprisen de betaler per kWh strøm. 

Varedeklarasjon er NVEs årlige beregning om hvilke energikilder strømmen vi bruker i Norge, er produsert fra – delt inn i fornybar kraft, kjernekraft og fossil varmekraft. 

Motta fakturaen digitalt 

Vi anbefaler dere å motta fakturaen digitalt
  • Det er raskere, mer miljøvennlig og dere unngår papirfakturagebyr på 99 kroner.
  • E-postfaktura og EHF har et administrasjonsgebyr på 29 kroner. Les mer om administrasjonsgebyr her.
Med EHF kommer fakturaen direkte inn i bedriftens systemer
  • Bedriften må være registrert i Elma-registeret for å kunne motta EHF.
  • Kontakt kundesenteret for å opprette EHF
Digital faktura for dere som ikke har mulighet til å ha EHF
  • Opprett e-postfaktura i Fortum Online ved å trykke på Innstillinger --> Fakturautsendelse --> Papir --> Bestill e-postfaktura. 
Opprett autogiro slik at fakturaen betales automatisk
  • Vi anbefaler at dere med e-postfaktura og papirfaktura oppretter autogiro slik at fakturaen automatisk blir betalt ved forfallsdato.
Bedriftens fakturaer finner du i Fortum Online
  • Opprett konto og logg inn med måler- og kundenummer.
Kundeservice

Lurer du på noe mer om bedriftens faktura?

Se ofte stilte spørsmål her