Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Hva er opprinnelsesgarantier og hvordan fungerer det?

Publisert 25.01.2023

Kjøper du strøm med opprinnelsesgarantier fra miljøvennlige og fornybare kilder, er din bedrift med på å øke etterspørselen etter fornybar strøm. Da blir fornybar energi mer attraktivt for investorer og kraftselskaper fordi det da gir bedre avkastning. Med opprinnelsesgaranti er din bedrift med på å bestemme hva slags strøm som skal være gjeldende i kraftmarkedet, for eksempel sol-, vann- eller vindkraft.

GettyImages-1306130049-1

 Dokumentasjonen får man i form av en kvittering fra et kraftverk på hvor mye strøm de leverer inn i nettet. De som kjøper denne kvitteringen i form av opprinnelsesgarantier, får da et bevis på at noen har levert strøm som dekker ens eget forbruk fra en bestemt energikilde.

Er du opptatt av utslippsfri transport, kan du velge å kjøre elbil. Er du opptatt av regnskogen, kan du velge å kjøpe avskogingsfrie produkter. Hvis du vil motarbeide barnearbeid, kan du velge å handle fra klesbutikker med etisk tekstilproduksjon. 

Men hva hvis du er opptatt av ren energi?

Hvordan fungerer opprinnelsesgarantier?

Slik strømmarkedet fungerer, er det faktisk ikke mulig å velge hvilket kraftverk du får strøm fra. Men de som vil være med å drive frem det grønne skiftet – og  bli mer attraktiv for kunder og investorer ved å styrke sin bærekraftssatsing – har allikevel en mulighet til å påvirke europeisk kraftproduksjon. Da er det lurt å kjøpe opprinnelsesmerket fornybar strøm.

Hva det er, skal vi straks gå inn på, men først må vi få et lite kræsjkurs i europeisk strømdistribusjon. Der stiller John Ravlo, markedsdirektør i energiselskapet ECOHZ, opp:

– Vi har et felles system for strømdistribusjon i hele Europa. Strømmen beveger seg gjennom kraftnettet med om lag to tredjedeler av lysets hastighet. Det gjør det helt umulig å spore hvilken strøm fra hvilket kraftverk som brukes hvor, sier han.

Det betyr at selv om vi i Norge nærmest renner over av ren, miljøvennlig vannkraft, vil det til enhver tid være strøm fra mange forskjellige kilder – deriblant kull- og gasskraftverk med store klimagassutslipp – som faktisk brukes i norske bygninger. Men det finnes altså spesiallagde mekanismer som gir strømkunder en viss oversikt over hvor de henter strømmen fra.

– Forbrukere har fortsatt rett til å vite litt om egenskapene til strømmen man bruker, utover bare hvor mye strømmen koster. Derfor har europeiske myndigheter laget systemet med opprinnelsesgarantier, eller opprinnelsesmerket strøm. I stedet for et system som sporer selve elektrisiteten, følger det pengestrømmen i kraftmarkedet, forklarer Ravlo, og utdyper:

– En opprinnelsesgaranti er en kvittering fra et kraftverk på hvor mye strøm de leverer inn i nettet. De som overtar denne kvitteringen, gjennom å kjøpe opprinnelsesgarantien, får da et bevis på at noen har levert strøm som dekker ens eget forbruk fra en bestemt kilde.

Email-dimpl-vindkraft-2022

Dreier markedet i fornybar retning

Opprinnelsesgarantier viser at et bestemt kraftverk har produsert og levert en viss mengde strøm inn i nettet. Og det er altså denne mekanismen som åpner for at vanlige forbrukere og bedrifter kan ta et aktivt valg for å støtte, fornybar og miljøvennlig energi framfor gass- og kullkraft med høye klimagassutslipp.

Ønsker du opprinnelsesgaranti? Les mer om Grønt valg som er en tilleggstjeneste for Fortum kunder

Ravlo forklarer hvordan det henger sammen:

– Når kunder velger å kjøpe strøm som kommer med opprinnelsesgaranti fra miljøvennlige og fornybare kilder, er de med på å øke etterspørselen etter denne typen strøm. Da blir fornybar energi mer attraktivt for investorer og kraftselskaper, siden det viser at denne typen gir mer avkastning, sier han, og legger til.

– Da er du med på å bestemme hva slags strøm som skal være gjeldende i markedet, for eksempel sol-, vann- eller vindkraft, sier han. For å illustrere, trekker han en liten parallell til transportsektoren:

rødt tog

– Den direkte klimaeffekten av å bestille en togbillett i stedet for å hoppe på et fly er ikke så høy. Men hvis flere velger å ta tog framfor fly, så vil den relative avkastningen for investering i tog gå opp på bekostning av fly. Det vil på sikt gi færre flyavganger og mer tog, forklarer han.

Det er derfor Ravlo mener det er viktig for bedrifter og forbrukere å velge strøm med opprinnelsesgaranti fra utslippsfrie kilder. Hvis flere gjør det, vil det gi fornybar energi et løft i markedet – og på den måten vil det grønne skiftet få en sårt tiltrengt dytt.

– Vi vet at dette har en effekt på markedet

For å ta et stort eksempel: Den nederlandske jernbanen bestemte for noen år siden at de bare skulle kjøpe strøm med opprinnelsesgaranti fra nederlandsk vindkraft for å drive togene sine. Det førte til en direkte økning i investering og utbygging av vindkraftverk der nede.

Større krav til bærekraft og dokumentasjon for bedrifter

I tillegg til å gi bedre miljøsamvittighet, vil det å velge opprinnelsesmerket strøm kunne ha en positiv effekt på bedrifters bunnlinje og verdi, forklarer Ravlo.

– Både i offentlige anbud og i møte med store selskaper, blir det stilt større og større krav til bærekraft og dokumentasjon. Og når store selskaper setter fokus på å ha lavt klimaavtrykk, vil det igjen sette krav til underleverandørene, sier han.

Bærekraftsrapportering vil sannsynligvis bli obligatorisk for alle bedrifter i fremtiden. Her er grunnene til at du bør starte med dette allerede i dag, les mer her.

– Opprinnelsesmerket strøm er noe av det du må ha på plass – det er den eneste internasjonalt aksepterte måten å dokumentere at du bruker fornybar energi på. Dermed er det en klok investering for de aller fleste bedrifter, mener Ravlo.

– De bidrar til å løfte verdien på både det du leverer og merkevaren din, sier han.

Tilpasse opprinnelsesgarantiene etter ønsket energikilde

Joni Vuorela er en del av Fortum-teamet som er ansvarlig for å skaffe opprinnelsesgarantier for bedriftskunder. Han forteller at de kan gå langt for å tilpasse garantiene etter kundens behov og strategi.

– Vi kan skreddersy garantien avhengig av kundens profil. Det kan for eksempel være at én kunde har lyst til å knytte seg til solkraft, en annen vil støtte produksjon av vindkraft, sier han.

Snakk med oss i Fortum om opprinnelsesgarantier, book et uforpliktende møte med oss her.

Ordningen gjør det i tillegg mulig for næringslivet å spille en aktiv rolle i hvordan de forholder seg til strømmen de betaler for.

– Vårt team kan gi opprinnelsesgarantier med høy grad av spesifikasjon. Ta vannkraft, for eksempel: Vi kan tilpasse til å bare støtte vannkraft som beviselig er skånsomt med lokale økosystemer. I Norge kommer vannkraften som regel med veldig lavt miljøavtrykk, men det er ikke alltid tilfellet nedover i Europa, sier han.

– På vindkraft kan vi til og med knytte opprinnelsesgarantier opp til en spesifikk turbin. Vi har for eksempel store bedriftskunder som har «reservert» et sett med turbiner i en vindkraftpark, legger han til.

Og til slutt: Selv om opprinnelsesgarantier på ingen måte erstatter bedrifters ansvar for å drive bærekraftig og energieffektivt, er Vuorela glad for at kundene har mulighet til å ta miljøvennlig valg også gjennom strømavtaler.

– Opprinnelsesgarantier er det eneste type strømprodukt som lar deg ta en direkte posisjon på kraftproduksjon. Det handler om å la bedrifter ta aktive valg der det er mulig, avslutter han.

5 steg for å komme i gang med bærekraftsrapportering, les mer her

Pil Se alle artikler

shutterstock_631080719

Business manager
+47 000 00 000