Fortum Artikler

Slik kan strømprisene bli i vinter

Skrevet av Fortum Bedrift | 3.09.2024

Høsten er her, og mange bedrifter begynner å tenke på vinterens strømpriser.
Hva er markedets forventninger til strømprisene fremover?

Oppdatert 1. oktober 2024.


Lenger ned i artikkelen får du også noen råd til hvordan bedriften kan forberede seg på vinteren.

Kan vi forvente lavere strømpriser enn i 2023?

Strømprisene i 2024 har så langt vært lavere enn i 2023. Én av årsakene er at Europa har økt mottakskapasiteten av LNG (flytende naturgass) i gassnettet og importerer mer LNG fra blant annet USA og Midtøsten.

Det bygges dessuten stadig ut mer vind- og solkraft i det europeiske kraftsystemet, og spesielt på kontinentet. Det er med på å dempe prisene over tid, men kortsiktig bidrar også den fornybare produksjonen til store prisvariasjoner. For eksempel så varierte de tyske timesprisene fra -16 til 123 €/MWh den 23. august i år.

Gassprisene etter Russlands invasjon av Ukraina har stabilisert seg, men på et høyere nivå enn før invasjonen.

Strømpriser høsten 2024

I de tre sørligste prisområdene har vi høyere nivåer av vann i magasinene enn normalt, noe som kan bidra til lavere priser. Markedets forventning for oktober er 40 øre/kWh på Østlandet (NO1) og Vestlandet (NO5), og rundt 50 øre/kWh på Sørlandet (NO2). Dette er omtrent som oktober i fjor.

I nord har de noe lavere vann-nivåer enn i fjor, men høstens strømpris ventes å være i nærheten av nivået i 2023. Det skyldes at kraftbalansen er god i nord da forbruket er på et lavere nivå enn vann- og vindkraftproduksjonen, men i perioder med lav vindkraft produksjon kan prisene bli på et høyere nivå. Forventet gjennomsnittspris i Midt-Norge (NO3) og Nord-Norge (NO4) for oktober er 30 øre/kWh.

Vannkraften utgjør mesteparten av den norske kraftproduksjonen. Derfor har nedbørsmengden sammen med andre uforutsigbare faktorer, som for eksempel vind, stor betydning på prisnivået.

Forventninger til strømpriser vinteren 2024-2025

Når det gjelder vinterens priser, ligger markedets forventning nå på en gjennomsnittspris på omtrent 75 øre/kWh for de sørlige områdene. Dette er i underkant av 15 øre/kWh lavere enn forrige vinter.

For Midt-Norge forventes det en snittpris på rundt 46 øre/kWh, noe som er litt under 20 øre/kWh lavere enn forrige vinter. Forventningene til prisen i Nord-Norge ligger på 39 øre/kWh – som sammenlignet med forrige vinter er en nedgang på rundt 15 øre/kWh.

Gassprisene påvirker strømprisene i Europa og kan smitte over på Norden. I slutten av august var gasslagrene på 90 %, som gjør at EU er godt forberedt for kommende vinter. Europa importerer nå mye mer LNG enn man gjorde for et par år tilbake, og de europeiske gassprisene blir mer påvirket av endringer i det globale gassmarkedet. Krigen mellom Russland og Ukraina samt en ustabil situasjon i Midtøsten påvirker gassmarkedet og gir større prisusikkerhet.

Været i vinter er også avgjørende for prisnivået. En kald vinter gjør at man trenger mer strøm til blant annet oppvarming, og prisene vil stige. Lite vind vil også gi stigende priser.

Hvordan kan bedriften forberede seg på vinterens priser?

Vurder om dere har rett strømavtale 

Det kan være lurt å ta en sjekk av strømavtalen deres. Har bedriften lite behov for forutsigbarhet, kan håndtere svingende priser, eller har mulighet til å flytte noe av strømforbruket til rimeligere perioder, kan spotprisavtale være det beste. Spotprisavtaler har historisk sett vært rimeligst over tid. 

Dersom dere ønsker mer forutsigbarhet og ønsker at det skal være enklere å budsjettere og planlegge strømkostnadene, kan fastpris være noe for dere.

Energieffektivisering 

Ellers gjelder det som alltid å gå gjennom strømforbruket og se etter de største strømslukene. Kan maskiner byttes ut, kan dere senke innetemperaturen eller eventuelt flytte noe av strømforbruket til tider på døgnet der strømprisen er lavere? Her kan du lese mer om hvordan du kan kartlegge bedriftens strømforbruk.