Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Slik kan strømprisene bli i vinter

Publisert 3.09.2024

Høsten er her, og mange bedrifter begynner å tenke på strømprisene utover høsten og vinteren.
Hva er markedets forventninger til strømprisene fremover?

Strømmast i vinterlandskap

Les mer i artikkelen, eller meld deg på webinar om strømmarkedet den 26. september klokken. 12.

Lenger ned i artikkelen får du også noen råd til hvordan bedriften kan forberede seg på vinteren.

Kan vi forvente lavere strømpriser enn i 2023?

Strømprisene i 2024 har så langt vært lavere enn i 2023. Én av årsakene er at Europa har økt mottakskapasiteten av LNG (flytende naturgass) i gassnettet og importerer mer LNG fra blant annet USA og Midtøsten.

Det bygges dessuten stadig ut mer vind- og solkraft i det europeiske kraftsystemet, og spesielt på kontinentet. Det er med på å dempe prisene over tid, men kortsiktig bidrar også den fornybare produksjonen til store prisvariasjoner. For eksempel så varierte de tyske timesprisene fra -16 til 123 €/MWh den 23. august i år.

Gassprisene etter Russlands invasjon av Ukraina har stabilisert seg, men på et høyere nivå enn før invasjonen.

Høstens priser

I de tre sørligste prisområdene har vi noe høyere nivåer av vann i magasinene enn normalt, noe som kan bidra til lavere priser. Markedets forventning for september er en gjennomsnittlig strømpris på rundt 30 øre/kWh for Østlandet og Vestlandet, og rundt 50 øre/kWh for Sørlandet. Forventet pris for oktober er omtrent 35 øre/kWh i alle de tre sørligste prisområdene. Dette er noe lavere enn oktober i fjor.

September 2023 hadde imidlertid pris på 1 øre/kWh på Østlandet og Vestlandet blant annet på grunn av mye nedbør fra høststormen Hans, mens Sørlandet hadde pris på 50 øre/kWh. Høyere priser på Sørlandet i sommerhalvåret har vært en trend siden 2022, mens prisene har fulgt hverandre tettere gjennom vinterhalvåret. Dette forventes også i år.

I nord har de noe lavere vann-nivåer enn i fjor, men høstens strømpris ventes å være i nærheten av nivået i 2023. Det skyldes at kraftbalansen er god i nord da forbruket er på et lavere nivå enn vann- og vindkraftproduksjonen, men i perioder med lav vindkraft produksjon kan prisene bli på et høyere nivå. Forventet gjennomsnittspris i nord for september er litt over 20 øre/kWh, og rundt 15 øre/kWh i oktober.

Vannkraften utgjør mesteparten av den norske kraftproduksjonen. Derfor har nedbørsmengden sammen med andre uforutsigbare faktorer, som for eksempel vind, stor betydning på prisnivået.

Forventninger til vinterens strømpriser

Når det gjelder vinterens priser, ligger markedets forventning nå på en gjennomsnittspris på omtrent 75 øre/kWh for de sørlige områdene. Dette er litt lavere enn forrige vinter.

For de nordlige områdene forventes det en snittpris på rundt 40 øre/kWh, noe som er en liten nedgang sammenlignet med forrige vinter.

Gassprisene påvirker strømprisene i Europa og kan smitte over på Norden. I slutten av august var gasslagrene på 90 %, som gjør at EU er godt forberedt for kommende vinter. Europa importerer nå mye mer LNG enn man gjorde for et par år tilbake, og de europeiske gassprisene blir mer påvirket av endringer i det globale gassmarkedet. Krigen mellom Russland og Ukraina samt en ustabil situasjon i Midtøsten påvirker gassmarkedet og gir større prisusikkerhet.

Været i vinter er også avgjørende for prisnivået. En kald vinter gjør at man trenger mer strøm til blant annet oppvarming, og prisene vil stige. Lite vind vil også gi stigende priser.

Hvordan kan bedriften forberede seg på vinterens priser?

Vurder om dere har rett strømavtale 

Det kan være lurt å ta en sjekk av strømavtalen deres. Har bedriften lite behov for forutsigbarhet, kan håndtere svingende priser, eller har mulighet til å flytte noe av strømforbruket til rimeligere perioder, kan spotprisavtale være det beste. Spotprisavtaler har historisk sett vært rimeligst over tid. 

Dersom dere ønsker mer forutsigbarhet og ønsker at det skal være enklere å budsjettere og planlegge strømkostnadene, kan fastpris være noe for dere.

Spotpris eller fastpris? Ja takk, begge deler! Se vårt høstkampanjetilbud.

Vi har en god nyhet til dem som synes det er vanskelig å velge. Man kan også få en mellomting mellom disse to avtaletypene. Akkurat nå har vi høstkampanje på tilleggstjenesten Prisfrys. Bestiller dere spotprisavtalen Spot Bedrift, får dere muligheten til å binde strømprisen i vinter uten ekstra kostnad. Se tilbudet her.

Merk at tjenesten Prisfrys er for bedrifter med årlig strømforbruk under 100 000 kWh i året. For skreddersydde løsninger til bedrifter med høyere forbruk, kontakt oss her.

Energieffektivisering 

Ellers gjelder det som alltid å gå gjennom strømforbruket og se etter de største strømslukene. Kan maskiner byttes ut, kan dere senke innetemperaturen eller eventuelt flytte noe av strømforbruket til tider på døgnet der strømprisen er lavere? Her kan du lese mer om hvordan du kan kartlegge bedriftens strømforbruk.

 

Pil Se alle artikler

shutterstock_631080719

Business manager
+47 000 00 000