Å drive restaurant er ikke bare en kunst på kjøkkenet, men også en balansegang mellom inntekter og utgifter. Strøm er ofte en av de største utgiftene, men dere kan spare mye ved å følge tipsene nedenfor.
1. Slå av utstyr som ikke er i bruk
Det høres kanskje selvsagt ut, men det kan være lett å glemme. Reduser strømforbruket med rutiner for å slå av vifter, griller og ovner når de ikke er i bruk.
2. Pass på kjøleskapet og fryseren
Sikre at kjøleskapet og fryseren fungerer effektivt ved å sikre vedlikehold av kondensatorer og vifter. Enhetene må jobbe hardere – og gir mindre effekt – hvis de ikke er rene. Kjøleteknologien har også utviklet seg mye på få år, og nyere utstyr kan hjelpe din restaurant med å bli mer energieffektiv.
3. Hold kjøleskap og frysere lukket så mye dere kan
Stadig åpning og lukking av kjøleskap og fryser kan øke strømforbruket med så mye som 25 %, så prøv å ta hensyn til dette. Plasser også kjøleskapet og fryseren unna varmekilder, og husk å avise regelmessig.4. Fyll oppvaskmaskinen og stekeovnen før dere slår dem på
Det kan bli dyrt å stadig kjøre en halvtom oppvaskmaskin. Det kan også være at maskinen er for stor eller at rutinene må justeres. Det samme gjelder ovnen.
5. Hvis dere ikke allerede har gjort det – bytt til LED
LED-pærer bruker opptil 75 % mindre energi enn tradisjonelle lyspærer og har betydelig lengre levetid. Installer også dimmere og bevegelsessensorer. Da kan dere justere lysstyrken etter behov og sørge for at lyset kun er på når det trengs.
6. Bruk restvarmen fra kjøleskapet og fryseren
Unngå at energi går tapt ved å koble kondensatorene til kjøle- og fryseanleggene til en varmeveksler som overfører varmen til vannsystemet, som igjen gir deg oppvaskvann og varme i rommet. Det finnes flere selskap som leverer slike tjenester.
Dere kan også bruke termostat eller automatisk styring for å sikre at riktig temperatur opprettholdes i vannsystemet – unødvendig varmtvann er dyrt.
7. Bevissthet blant alle ansatte
Minn og lær de ansatte om viktigheten av energisparing og hvordan de kan bidra gjennom enkle handlinger som å slå av lys og utstyr. Tips! Merk energikrevende utstyr for å minne alle på å bruke det på en energismart måte.8. Gjør en energikartlegging
Gå gjennom strømforbruket og se etter de største strømslukene dere har. Kan maskiner byttes ut, kan dere senke innetemperaturen eller eventuelt flytte noe av strømforbruket til tider på døgnet der strømprisen er lavere? Husk samtidig på at nettleien utgjør en stor del av strømutgiftene, og en viktig faktor for prisen er hvor mye strøm dere bruker på én gang. Følg derfor også med på hvilke timer dere har brukt mest strøm på én gang, hva som var årsaken, og om dette kan fordeles utover en større periode.
Vi anbefaler å gjøre jevnlige kontroller av elektriske anlegg, spesielt i eldre lokaler. Det er for eksempel viktig å sjekke at man ikke har jordfeil, ettersom dette gir lekkasje av strøm. Dette fører til at strømmen går til spille, og ikke minst kan det gi støt eller brann.
Her kan du lese mer om hvordan du kan kartlegge bedriftens strømforbruk.
Som Fortum-kunde har dere tilgang til Fortum Online, en digital portal der dere kan se strømforbruket og strømkostnadene deres. Bruk dette til å få oversikt og sett mål for strømsparing. Følg med regelmessig og test ulike tiltak, så kan det være mye å spare.