Pil Se alle artikler

Slik budsjetterer dere bedriftens strømutgifter

Publisert 12.11.2024

Å budsjettere strømutgiftene på en god måte kan bidra til å unngå ubehagelige overraskelser. En annen fordel er at oversikt over forventet forbruk også gjør det enklere å spare strøm. Her får du noen praktiske råd.

Mann og dame foran en tavle

Energikostnader kan utgjøre en betydelig del av bedriftens totale utgifter. Vi har intervjuet to eksperter på energistyring fra vår partner Granlund for å få praktiske råd til budsjettering av energikostnader. Granlunds eksperter er vant til å jobbe med et bredt spekter av selskaper – blant annet innen eiendom, butikker og offentlige aktører.

Budsjettering av energikostnader betyr ganske enkelt å planlegge energikostnadene for kommende perioder. Et viktig utgangspunkt er å forstå helhetsbildet av bedriftens energiforbruk. Det er derfor lurt å starte budsjetteringsprosessen med å kartlegge eget energiforbruk. Finn ut hva som bruker mest strøm, og hvilke faktorer som kan bidra til økte strømkostnader.

1. Sett mål for energikostnader

Realistiske mål hjelper dere med å holde budsjettet og ta gode beslutninger, og er et viktig skritt mot vellykket årsplanlegging. Det er mange tilnærminger til målsetting, men et godt alternativ er å bruke fjorårets forbruk som utgangspunkt. Her lønner det seg å ta i bruk Fortum Online, vår kostnadsfrie kundeportal som gir innsikt i deres strømforbruk per time, dag, måned og år.

2. Tenk langsiktig 

Tidligere års forbruk er en god start, men husk også å tenke gjennom nye faktorer som kan påvirke forbruket fremover. Har dere noen prosjekter på gang som kan redusere strømforbruket, eller skal dere skaffe mer energieffektive maskiner?

Ved å investere i energieffektive løsninger av høy kvalitet kan dere spare mye strøm på sikt. For eksempel kan dere vurdere å skaffe et energieffektivt ventilasjonsanlegg som kan automatiseres.

Har dere tilleggstjenestene Grønt valg eller Fortum Online Pluss, har dere tilgang på ekspertråd om energieffektivisering. De kan veilede dere angående hvilke tiltak som er smarte å satse på.

Det lønner seg også å forberede seg på ulike scenarier i budsjetteringen. Hvis bedriften har en strømavtale der hele eller deler av strømforbruket følger spotprisen, er det viktig å ta høyde for svingninger i strømprisene. De kan variere mye fra periode til periode, og er avhengig av blant annet værforhold, sesong og verdenssituasjonen.

3. Overvåk strømforbruket

En viktig del av budsjetteringsprosessen er aktiv overvåking av energiforbruket. Her får dere god hjelp av Fortum Online. Følg med på strømforbruk time for time, og se hvilke dager dere har brukt mest strøm. Undersøk tidspunkter og dager dere bruker mer enn andre. Hva er årsakene? Er det noe som kan endres? Når dere følger godt med, er det også enkelt å se om det skjer endringer eller uventede avvik i forbruket som dere må sjekke opp.

Ifølge Granlund er en vanlig utfordring at utstyr er gått i stykker, eller at det er feil i sensorer som ikke har blitt oppdaget. Sensorfeil gir problemer i driften av utstyr og påvirker strømforbruket – som igjen gir økte kostnader. Et eksempel er karbondioksidsensorer i ventilasjon. Dersom sensoren er ødelagt og viser feilaktig høye nivåer, fører det til overforbruk av ventilasjonsanlegget.

Mann og dame studerer papirer

4. Analyser og gjør tiltak

Dataene som er innhentet fra overvåkingen av energiforbruket, kan brukes til å iverksette tiltak som gir besparelser. For eksempel er det i kontorbygg verdt å optimalisere ventilasjonen. Nå som hjemmekontor er vanlig mange steder, bør bedriften justere ventilasjonsanlegget basert på hvor mange ansatte det forventes på kontoret.

Strømforbruket kan også optimaliseres med automatiske funksjoner. Et enkelt og praktisk eksempel på dette er sensorer for belysning.

Ifølge Granlunds eksperter må hver enkelt virksomhet tenke gjennom hva slags energitiltak de bør gjennomføre. I dagligvarehandel, for eksempel, er kjølekostnader en betydelig del av energikostnadene, og de vil kunne spare mye ved å ha et energigjenvinningssystem. Ved bruk av en varmeveksler kan man bruke varmen som kjølesystemet avgir, til andre formål – for eksempel til å varme opp lokalene.

Imidlertid kan dere også gjøre enklere tiltak som ikke krever noen investeringer. Et eksempel er å senke temperaturen inne med 1 grad, ettersom det vil gi hele 5 % lavere energiforbruk til oppvarming.

5. Velg riktig strømavtale

For å gjøre det enklere å administrere energikostnadene er det viktig å velge riktig strømavtale. Her må bedriften tenke gjennom hva som er viktigst for deres behov. Noen ønsker fastprisavtaler fordi det gir trygghet, forutsigbarhet og et stabilt kostnadsnivå som muliggjør presis budsjettering. Andre ønsker spotprisavtaler fordi man da kan spare penger ved å bruke strøm i de rimeligste timene. Spotprisavtaler er fordelaktige for bedrifter som har mulighet til å justere virksomhetens strømforbruk basert på prissvingninger. Samtidig må man huske på at nettleiens pris påvirkes av hvor mye strøm dere bruker på én gang, så husk å ta dette med i regnestykket.

Vet du hvilken type strømavtale som passer din bedrift? Prøv vår avtalevelger her. 

 

 

Pil Se alle artikler