Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Slik blir strømvinteren for bedriftsmarkedet

Publisert 28.10.2022

Hvorfor er strømprisene fortsatt høye og hvordan blir den framover for bedrifter? Vår ekspert gir deg svarene og prognosene.

Snø og fjellIllustrasjonsfoto fra Getty Image.

2022 har vært et krevende strømår så langt, og det ser ikke ut til å bli noe bedre med det første. Hovedårsaken til de høye spotprisene er lite vann i magasinene i Sør-Norge.

– Nivået er lavere enn det noensinne har vært på denne årstiden. Når vi har en svak ressurs, det vil si lite vann og vind, går prisene opp for å begrense strømbruket og redusere eksporten, sier portfolio Manager Kristian Fossum i Fortum. 

Gjennom regjeringens energitilskuddsordning får bedrifter med strømutgifter på minimum tre prosent av omsetningen dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre per kWh. Ordningen gjelder i oktober, november og desember i år. 

Bedrifter som samtidig investerer i enøk-tiltak, som for eksempel etterisolering og smart strømstyring, kan få dekket inntil 45 prosent av utgiftene over 70 øre per kWh. 

Det mest effektive grepet for å kutte ned på strømutgiftene, er likevel å redusere strømforbruket. Med Fortum Online kan du få hjelp til å planlegge bedriftens strømforbruk. I online plattformen ser du forbruket ditt, slik at du kan gjøre justeringer og tilpasse forbruket til tider på døgnet der strømprisen er lavere. Har du i tillegg Pluss versjonen, kan du i tillegg få 2 timer ENØK-rådgivning av vår samarbeidspartner Termo energi. 

Les mer om hvordan du kan forstå og planlegge din bedrifts strømforbruk bedre og potensielt spare flere tusen kroner i måneden.

Krig og ustabile priser

Strømprisene er høye også i andre land i Europa, og det skyldes i hovedsak krigen i Ukraina. 

– Russland har vært en viktig leverandør av energi til Europa, men gassimporten er nå snart på nullpunktet. I tillegg er det økte priser på kull og høye CO2-kvoter, forteller Fossum. 

Heldigvis har det vært en liten bedring nå i høst. Væromslaget i Norge og Skandinavia i starten av oktober med mye nedbør, hjalp litt på både økningen i vannmagasinene og produksjonen av kraft her hjemme. 

– Med lavtrykk kommer også vind, og da blir det alt på en gang, så i starten av oktober falt prisene. Svingningene de siste ukene har vært helt ekstreme, fra 20 øre til 6,60 kroner per kilowattime.

Norge består av fem strømregioner – tre i Sør-Norge, en i Midt-Norge og en i Nord-Norge. Mens det har vært tørt i sør, har det bokstavelig talt rent over i nord, noe som har gitt billig strøm. 

– I Nord-Norge er magasinene fylt opp til vinteren, og det har vært så mye nedbør at vannet til tider har rent over. I tillegg er det masse vindkraft i nord. Med en tørr og kald vinter blir det en mer normalisering av prisen utover høsten og vinteren, sier Fossum. 

Bedre til våren

Portefølje manageren tror strømprisen vil ligge fra 50 øre til 1 krone per kWh i nord gjennom vinteren, mens den i sør vil være rundt 2-3 kroner per kWh. 

– Utgangspunktet i sør er dårlig. I en normal vinter vil regn komme som snø i fjella, og den nedbøren får vi ikke brukt før snøsmeltinga starter i april-mai. Mest sannsynlig vil europeiske kraftpriser styre bildet i Sør-Norge gjennom vinteren. 

Selv om det fortsatt vil bli høye spotpriser gjennom vinteren, tror Fossum markedet kommer til å balansere seg når snøen begynner å smelte. 

– Da vil forbruksreduksjonen ha vært så stor at kraftbalansen i Norge blir relativt god og vi vil løsrive oss fra Europa i større grad. Da vil vi ned mot mer normale priser, kanskje litt høyere enn før, fra 20-50 øre til mellom 40 øre og 1 krone.

Ønsker du å snakke med en av våre Account Managere om porteføljeforvaltning for din bedrift, ta kontakt her.

Pil Se alle artikler

shutterstock_631080719

Business manager
+47 000 00 000