Strømprisen er viktig for konkurranseevnen. Men prisen per kilowattime er bare en del av regnestykket. Gjennom smart energisparing og effektive energiløsninger kan dere redusere kostnadene.
1. Start med energikartlegging
En energikartlegging identifiserer hvor det største forbruket finner sted, og hvor det er muligheter for å redusere energikostnadene. Gjør det! Start gjerne med å lese vår guide til energikartlegging. Enova har også mye god informasjon om dette temaet – les mer her.
2. ... som også hjelper dere med å optimalisere energiflyten
En kartlegging gir også god innsikt i hvordan kjøling, oppvarming og (for eksempel) trykkluft virker sammen i deres systemer. Dette kan åpne for muligheter til å integrere og optimalisere energiflyten – noe som igjen kan gi reduserte energikostnader.
3. Endre firmaets vaner
Små endringer kan bidra til å spare mye strøm. Slå av maskiner når de ikke er i bruk, sørg for at vinduer og dører ikke står åpne unødvendig, slå av lysene i tomme rom og reduser bruken av unødvendig utstyr. La de ansatte ta en aktiv del i bedriftens strømsparing.4. La spillvarme være en del av løsningen
Det er dumt å fyre for kråkene. Ved å resirkulere spillvarme reduserer du det totale energiforbruket og forbedrer energieffektiviteten – og du kan få støtte til investeringen! Les mer hos Enova. Steder der fjernvarmenettet er godt utbygd, kan det være mulighet til å selge overskuddsvarmen, noe som både reduserer energisløsing og genererer inntekter.
5. Optimaliser energibruken – i sanntid
Et moderne kontrollsystem optimaliserer energibruken i sanntid. Det kan også koordinere energibruken på tvers av virksomheten, noe som bedrer effektiviteten ytterligere.
6. Hold styr på maskinene deres
Å investere i systemer som overvåker maskinenes tilstand og rapporterer avvik før de fører til nedetid eller energisløsing, er et annet smart tiltak. På denne måten kan dere unngå kostbare reparasjoner – og spare energi.
7. Identifiser energityver utenom arbeidstiden
Ta noen inspeksjoner i anlegget på natten for å identifisere unødvendig energibruk som maskiner og belysning som er på. Innfør automatiske systemer som slår av lys og utstyr utenom arbeidstiden, det kan gi umiddelbare besparelser.
8. Invester for å drive mer lønnsomt i fremtiden
En langsiktig plan for energieffektivitet er viktig for å oppnå resultater som virkelig er merkbare. Mange løsninger, som å bytte til mer energieffektive maskiner eller forbedre isolasjonen, koster mye i utgangspunktet. Men disse investeringene kan lønne seg over tid gjennom reduserte driftskostnader og forbedret konkurransekraft. Enova kan bidra med støtte, les mer her.
9. Kontinuerlig oppfølging
For å sikre at investeringer og andre tiltak gir best mulig resultater, er det viktig å overvåke energiforbruket og justere strategien underveis. Å ha et tidsperspektiv på 10–15 år kan gjøre det lettere å ta beslutninger som både er økonomiske og varige.
10. Kom i gang
Det siste trinnet er det viktigste. Ikke vent – kom i gang med bedriftens energisparing i dag.
Tips! Dersom du som Fortum-kunde har tilleggstjenestene Grønt valg eller pluss-tilgang til vår kundeportal Fortum Online, har dere energirådgivning inkludert.