Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Sant eller usant: Bedriften kan spare penger på å bruke strøm når prisene er lave

Publisert 24.05.2024

Påstanden er riktig. Strømprisen kan nemlig variere mye gjennom døgnet dersom dere ikke har en fastprisavtale.

Sant_usant_banner

– Da kan dere spare penger ved å bruke mindre strøm i de dyreste timene. Dette sier Øyvind Bratlie, ansvarlig for prissetting og prognoser i Fortum. 

Når er strømmen rimeligst? 

– Strømprisene er lavere når det brukes mindre strøm i samfunnet, som om natten og i helgene. På hverdager er prisene høyere fordi både bedrifter og folk bruker mye strøm samtidig, for eksempel om morgenen når mange dusjer, lader bilen eller setter på kaffen på kontoret. Midt på dagen er strømprisen ofte lavere, før den stiger igjen på ettermiddag og kveld – når folk lager middag, vasker klær eller setter på oppvaskmaskinen.

Følg med på strømprisene

Du kan følge med på strømprisene på Fortums nettsider eller i den kostnadsfrie kundeportalen Fortum Online dersom du er Fortum-kunde. Morgendagens pris er klar før klokken 14 dagen før. Da kan dere forsøke å styre noen energikrevende aktiviteter utenom de dyreste timene.

Tjener bedriften penger ved å bruke strøm når strømprisen er negativ?

– Hvis strømprisen en time for eksempel er -2 øre/kWh, og bedriften i denne timen bruker 1 kWh, vil 2 øre bli trukket fra på strømregningen. Slik sett kan man si at man har «tjent» 2 øre. Imidlertid betaler de fleste som har en spotprisavtale, et fast påslag per kWh til strømselskapet sitt. I tillegg betaler man nettleie og avgifter til staten. Sannsynligvis har ingen i Norge noen gang fått utbetalt noe av strømleverandøren sin på grunn av negative strømpriser. En god huskeregel er at den rimeligste strømmen er den du ikke bruker.

Få oversikt over bedriftens strømforbruk 

Det kan være utfordrende å skulle følge med på strømprisene og flytte aktiviteter dag for dag. Derfor bør dere få oversikt over når din bedrift bruker mest strøm, hvilke aktiviteter eller apparater som krever mest energi, og hva det er mulig å flytte på. I kundeportalen Fortum Online får du oversikt over ditt forbruk tilbake i tid og forventet forbruk fremover. 

Her kan du lese mer om hvordan du kan kartlegge energibruken i ditt selskap. 

Finn tiltakene som passer din bedrift 

Alle bedrifter er ulike, så sett dere ned og tenk kreativt rundt hvilke tiltak som er relevante for dere. Her kommer noen eksempler: 

  • Flytt noen aktiviteter vekk fra morgenrushet om det går. Elbiler bør helst lades sakte på natten når det er mulig. 
  • Kan dere styre når større maskiner eller apparater brukes, så forsøk å unngå de dyreste timene. 
  • Eldre maskiner eller apparater bruker gjerne mer strøm, og bør byttes ut dersom det er mulig. 
  • Tenk også over når dere varmer opp lokalene. Kan dette styres utenom de timene der aktiviteten er høy ellers? Mange har stor nytte av smarte oppvarmingssystemer.  

Undersøk bedriftens strømavtale 

Det finnes mange ulike strømavtaler, som spotprisavtaler som følger markedsprisen for strøm time for time, eller fastprisavtaler som har lik pris per kWh hele døgnet. Hva dere bør velge, kommer blant annet an på om dere ønsker mest mulig forutsigbarhet, eller om dere er mest opptatt av lavest mulig pris over tid.

Vurderer dere å bytte strømavtale? Finn riktig strømavtale med vår avtalevelger.

Pil Se alle artikler

shutterstock_631080719

Business manager
+47 000 00 000