Det er flere faktorer som påvirker strømprisene her i Norge. De viktigste faktorene for prissetting i Norge er fortsatt nedbør, temperatur og vind.
Vi vil også til tider bli påvirket av kraftprisene rundt oss, som igjen ofte blir priset til kull/gass inkludert Co2 utslipp. Strømprisene fremover mot høst og vinter blir det som alltid helt essensielt hvordan været utvikler seg.
Været har vært svært varierende i Norge i sommer. Mai og juni var tørre og varme, men juli har vært mer våt og kjølig. Dette har hatt en innvirkning på strømprisene, som har vært lavere i juli enn i mai og juni.
Totalt sett ble det levert 140% av normal nedbør i Norge, noe som førte til høye tilsig i elvene våre og relativt høy vindkraftproduksjon. Vi opplevde igjen nye rekorder med lave spotpriser, den 12. juli ble NO1/Oslo pris levert på lave -6,81 /øre/KWh. Dette betyr at man får betalt for å bruke strøm.
Negative priser er et helt nytt fenomen i Norge og dette vil mest sannsynlig forekomme hyppigere i fremtiden.
Hovedgrunnen er at det er bygget ut massivt med fornybar produksjon i Europa. På dager det blåser mye inkludert mye sol dekker dette Europeisk forbruk alene og sender også mye kraft nordover. Når dette skjer samtidig med at forbruket er lavt og produksjonen er høy (tilsig, vind) kollapser prisene helt. Dette vil for Norges del inntreffe i perioder med høy snøsmelting eller med høyt tilsig og vind.
Juli som helhet ble levert på 32 øre/KWh i Oslo/Bergen. I Trondheim 25 øre, mens i Tromsø ble prisen 20 øre. Høyeste pris ble igjen registrert i Kristiansand (NO2) på 60 øre/KWh. Noe svakere ressurs og en større kobling mot Europa er årsaken til den høye prisen i NO2. Vi antar at denne forskjellen vil bli borte når forbruket stiger igjen utover høsten.
Vannressursene i Norge er også i endring. Nivået i magasinene har vært lavt i flere år, men det har kommet mer nedbør i sommer, og nivået i magasinene er nå på et normalt nivå. Dette betyr at vannkraftproduksjonen kan økes, noe som vil bidra til å holde strømprisene lave.
Se hva strømprisen er nå, og hva strømmen koster i dag og i morgen
Gassprisene har falt noe tilbake i sommer, men forventes relativt høye gjennom kommende vinter. Får vi lite nedbør i høst vil dette gi oss høye strømpriser her hjemme, da vil europeiske strømpriser bli importert inn til oss.
Strømprisene fremover mot høst og vinter blir det som alltid helt essensielt hvordan været utvikler seg. Vannressursen i våre magasiner er tilnærmet normal nå. Men med tørt vær og eksport til utlandet endrer dette seg fort.
Skulle været legge seg på «vestavær» utover høsten, som vil inkludere mye nedbør og vind, vil vi løsrive oss helt fra EU og oppleve langt mere «normale» strømpriser fremover.
Vi forventer en snittpris for Q4/Q1 i Oslo levert på 80 øre/KWh. Men med et utfallsrom vått/tørt på 40/120 øre/KWh.
Det er flere ting du kan gjøre for å spare strøm. Her er noen tips:
Ved å følge disse tipsene kan bedrifter spare penger på strømregningen og bidra til å beskytte miljøet.
Sjekk strømforbruket ditt i Fortum Online Pluss og benytt de 2 timer gratis energirådgivning