Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Strømpris prognose for høst og vinter

Publisert 8.08.2023

Det er flere faktorer som påvirker strømprisene her i Norge. De viktigste faktorene for prissetting i Norge er fortsatt nedbør, temperatur og vind.

Strømpris prognose for høst og vinter

Vi vil også til tider bli påvirket av kraftprisene rundt oss, som igjen ofte blir priset til kull/gass inkludert Co2 utslipp. Strømprisene fremover mot høst og vinter blir det som alltid helt essensielt hvordan været utvikler seg.

Været har vært svært varierende i Norge i sommer. Mai og juni var tørre og varme, men juli har vært mer våt og kjølig. Dette har hatt en innvirkning på strømprisene, som har vært lavere i juli enn i mai og juni. 

Totalt sett ble det levert 140% av normal nedbør i Norge, noe som førte til høye tilsig i elvene våre og relativt høy vindkraftproduksjon. Vi opplevde igjen nye rekorder med lave spotpriser, den 12. juli ble NO1/Oslo pris levert på lave -6,81 /øre/KWh. Dette betyr at man får betalt for å bruke strøm.

Negative priser er et helt nytt fenomen i Norge og dette vil mest sannsynlig forekomme hyppigere i fremtiden.

Hovedgrunnen er at det er bygget ut massivt med fornybar produksjon i Europa. På dager det blåser mye inkludert mye sol dekker dette Europeisk forbruk alene og sender også mye kraft nordover. Når dette skjer samtidig med at forbruket er lavt og produksjonen er høy (tilsig, vind) kollapser prisene helt. Dette vil for Norges del inntreffe i perioder med høy snøsmelting eller med høyt tilsig og vind.

Juli som helhet ble levert på 32 øre/KWh i Oslo/Bergen. I Trondheim 25 øre, mens i Tromsø ble prisen 20 øre. Høyeste pris ble igjen registrert i Kristiansand (NO2) på 60 øre/KWh. Noe svakere ressurs og en større kobling mot Europa er årsaken til den høye prisen i NO2. Vi antar at denne forskjellen vil bli borte når forbruket stiger igjen utover høsten. 

Vannressursene

Vannressursene i Norge er også i endring. Nivået i magasinene har vært lavt i flere år, men det har kommet mer nedbør i sommer, og nivået i magasinene er nå på et normalt nivå. Dette betyr at vannkraftproduksjonen kan økes, noe som vil bidra til å holde strømprisene lave.

Se hva strømprisen er nå, og hva strømmen koster i dag og i morgen

Gassprisene

Gassprisene har falt noe tilbake i sommer, men forventes relativt høye gjennom kommende vinter. Får vi lite nedbør i høst vil dette gi oss høye strømpriser her hjemme, da vil europeiske strømpriser bli importert inn til oss.

Strømprisene fremover mot høsten og vinteren

Strømprisene fremover mot høst og vinter blir det som alltid helt essensielt hvordan været utvikler seg. Vannressursen i våre magasiner er tilnærmet normal nå. Men med tørt vær og eksport til utlandet endrer dette seg fort. 

Skulle været legge seg på «vestavær» utover høsten, som vil inkludere mye nedbør og vind, vil vi løsrive oss helt fra EU og oppleve langt mere «normale» strømpriser fremover. 

Vi forventer en snittpris for Q4/Q1 i Oslo levert på 80 øre/KWh. Men med et utfallsrom vått/tørt på 40/120 øre/KWh. 

bernt ivar kristoffersen smiler til kamera og vil at du skal lese artikkelen hans

Hva kan du gjøre for å spare strøm?

Det er flere ting du kan gjøre for å spare strøm. Her er noen tips:

  • Oppgrader til energieffektive lyspærer. Energieffektive lyspærer bruker mindre strøm enn tradisjonelle lyspærer, og de varer lenger.
  • Skru av lysene når de ikke brukes. Dette er en av de enkleste måtene å spare strøm på.
  • Sett ned termostaten om vinteren og opp termostaten om sommeren. Selv en liten endring i termostatinnstillingen kan spare mye strøm.
  • Isolér bygget ditt. God isolasjon kan bidra til å holde varmen inne om vinteren.
  • Bytt ut gamle apparater med energieffektive apparater. Nyere apparater er ofte mer energieffektive enn eldre apparater.
  • Sett opp solceller. Solceller kan produsere strøm fra solen, noe som kan bidra til å redusere strømregningen din.
  • Få en energirådgiver til å se på bedriften din. En energirådgiver kan hjelpe deg å identifisere områder der du kan spare strøm.

Ved å følge disse tipsene kan bedrifter spare penger på strømregningen og bidra til å beskytte miljøet.

Sjekk strømforbruket ditt i Fortum Online Pluss og benytt de 2 timer gratis energirådgivning

konvertering (1)

 

Pil Se alle artikler

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne

shutterstock_631080719

Ola Nordmann

Business manager
eksempel@epost.no
+47 000 00 000