Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Mai 2023: Slik ser strømmarkedet ut nå

Publisert 4.05.2023

I det korte bilde viser værvarslene relativt kaldt vær. Dette fører til at snøsmeltingen i fjellet lar vente på seg. Når sommeren kommer med varmt vær vil veldig mye av snøen smelte samtidig og vi kan oppleve flom og potensielt vanntap. Samtidig vil spotprisene settes under press og leveres under normalt, i juni og i starten av juli, sier porteføljeforvalter i Fortum, Kristian Fossum.

Fortum_innhold-13

1. Kaldt vær gir høye spotpriser også i mai

Kaldt vær også i mai gjør at snøsmeltingen lar vente på seg. Dette vil gi høye spotpriser store deler av mai.

2. Været vil avgjøre alt fremover

Utover sommeren/høsten vil værmeldingen avgjøre alt. Tørt og vindstille klima vil føre til at spotprisene vil krype opp mot tyske nivåer rundt 1kr/kWh i sørlige norske områder. Skulle sommerværet bli mye «vestavær» med mye vind, vil dette igjen føre til priser ned mot 0kr/kWh over hele Norden.

3. Hva tror vi om vinterens priser?

Kommende vinter vil strømprisene bli relativt høye sammenlignet med historiske priser, dog langt lavere enn det vi så i fjor. Spotprisen i Sør-Norge vil i store perioder bli påvirket av det Europeiske prisnivåene og ligge i overkant av 1 kr/Kwh i snitt. Dette er gitt ett normalt værforløp og ingen nye ekstraordinære hendelser i Europa.

Utfallsrommet er med andre ord stort. For å unngå disse massive, forventede prisendringene bør man vurdere ulike strategier for prissikring. 

bernt ivar kristoffersen smiler til kamera og vil at du skal lese artikkelen hans

Utfyllende kommentarer:

  • Vannressursene har forbedret seg kraftig gjennom vinteren

    Vannkraftressursen i Norden har i løpet av vinteren forbedret seg og viser nå omtrent normale verdier. Dette skyldes en relativt mild vinter som fører til lavere forbruk samtidig som det har vært mer nedbør enn normalt i perioden.
  • Europeiske priser

       Europeiske priser har falt kraftig i løpet av vinteren. Dette skyldes primært nedgang i gass- og kullpriser.

       Forbruket på kraft har også svekkes seg kraftig siste år.

konvertering (1)

 

Pil Se alle artikler

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne

shutterstock_631080719

Ola Nordmann

Business manager
eksempel@epost.no
+47 000 00 000