Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Slik har vi jobbet for å gi deg de beste strømprisene i 2021

Publisert 7.01.2022

Fortum bedrift har jobbet hardt for å gi deg de beste strømprisene. Det har gitt resultater i året da alle snakket om strøm.

kvinne ute i kaldt vær-1

– Vi jobber aktivt med forvaltning for å skaffe forutsigbarhet og minst mulig risiko for kundene våre, sier strømekspert Kristian Fossum i Fortum.

Fortum har to avtaler for bedrifter, og begge gir bedre strømpris enn spotprisen.

Flex Forvaltning forvaltes med formål om å redusere kundens risiko. Våre forvaltere kjøper løpende inn terminkontrakter med en 1-3 års horisont. Slik oppnår kunden forutsigbarhet og priser som svinger langt mindre enn markedet. Dette produktet har vært spesielt verdifullt i 2021.

– Denne avtalen har ført til at bedrifter i gjennomsnittet har spart 24 øre per kWh på spotprisen i løpet av året, forklarer Fossum.

Det andre produktet er Aktiv Bedrift, som er et spotprodukt. Utover spotpris forvaltes deler av porteføljen i terminmarkedet. Over tid vil kunden oppnå en noe lavere pris enn realisert

spotpris. Dette produktet har mindre forutsigbarhet enn Flex Forvaltning.

– Vi jobber kontinuerlig for å sikre kundene våre lavest mulig pris, ved å kjøpe såkalte kraft futures når prisene er på vei opp og selge før prisene faller.

Historisk høye strømpriser

2021 har vært et ekstremt år for strømprisene. Og det skyldes flere faktorer. En kald vinter og varm sommer med lite vind og nedbør, samt rekordhøye priser på gass, kull og CO2 har ført til at prisene har skutt i været.

I tillegg eksporterer vi stadig mer til Europa, gjennom Nordlink-kabelen mellom Norge og Tyskland, kabler til Danmark og Nederland, samt den nyåpnede kabelen til Storbritannia.

Nordlink-kabelen til Tyskland åpnet i desember 2020, og kabelen til Storbritannia åpnet 1. oktober i år, men skal gå for halv maskin fram til februar 2022.

Summen av dette har resultert i skyhøye strømpriser her hjemme. Og kanskje har det føltes ekstra ille sammenlignet med i fjor.

– Det har vært historisk høye strømpriser i 2021, mot rekordlavt i 2020, da gjennomsnittsprisen var 10 øre per kilowattime (kWh) hele året, sier Fossum.

Overskuddet som forsvant

Året 2021 starta med 10 terrawattimer (TWh) i pluss og bra hydrologisk balanse, som det heter på fagspråket. Det vil si at det var overskudd i vann- og snømagasinene.

– Januar og februar var vesentlig kaldere enn normalt. Det var en tøff vinter, og da skjer det fort endringer i markedet. Overskuddet i den hydrologiske balansen ble spist opp gjennom vinteren, sier Fossum.

Etter den tøffe starten av året, med priser opp mot 53 øre per kWh i Oslo og 41 øre per kWh i Tromsø, stabiliserte været og balansen seg i mars og fram mot juni.

Prisen doblet seg

Men så kom sommeren.

– Det var en varm sommer med lite nedbør og lite vind. Når sola skinner og det er lite nedbør, vil den nedbøren som kommer bare fordampe, utdyper Fossum.

Fra juli til september doblet nesten prisene seg for strømregionen Oslo, fra 55 øre per kWh i juli til 106 øre per kWh i september.

Strømprisen sank i oktober, som var den aller fuktigste måneden i år, og fuktigere enn normalt. Men det tørre og vindstille været fortsatte i november og desember, og har økt strømprisen på ny.

Og trenden vil øke utover vinteren og inn i 2022, spår Fossum.

– Det er bare å forberede seg på nok en kald og tørr vinter med høye strømpriser, og tilrettelegge forbruket etter det, råder han.

Billig i nord, dyrt i sør

Men det er ikke alle rundt om i landet som har fått høye strømregninger. Norge består av fem strømregioner – tre i Sør-Norge, med omtrent samme pris for øyeblikket, en i Midt-Norge og en i Nord-Norge.

I nord har produksjonen vært høy og forbruket lite. I sør er ikke kraftbalansen like god, i tillegg eksporteres det både til Tyskland og England. Og strømmen kan ikke forflyttes mellom de ulike landsdelene, fordi det ikke er kapasitet til å gjøre det.

Derfor har strømprisene vært betraktelig lavere i nord enn i sør gjennom hele året. Mens det i oktober kosta 97,68 øre per kilowattime før strøm i Oslo, betalte innbyggerne i Tromsø kun 22,22 øre.

– Hadde det vært ubegrenset med overføringskapasitet i Norge slik at vi kunne forflyttet strøm mellom de ulike landsdelene, hadde strømprisene vært like for alle.

Stor etterspørsel gir økte priser

Selv om vær og vind har stor betydning, er den viktigste årsaken til at strømprisene er så høye nå at prisene på kull, gass og CO2 har økt voldsomt. Det gir høye kraftpriser i Europa, og dermed også i Norden og Norge.

– Når ressurssituasjon i Norge, og spesielt i sør, blir så lav som den er nå, må eksporten begrenses og prisen i våre områder presses opp til europeiske nivåer. Europa prises etter hva det koster å lage strøm med gass og kull, inkludert CO2-avgifter. Prisene på disse råvarene har skutt i været i høst.

Det har ført til at gasslagrene i Europa er rekordlave, i tillegg er den forventede importen lav.

– Fortsetter den kalde værutviklingen, vil vi se svært høye gass- og tilhørende strømpriser i Europa utover vinteren. Dette vil smitte kraftig over på de sørligste områdene i Norden, inkludert Oslo, utdyper Fossum.

Den europeiske spotprisen ligger nå på tre kroner per kilowattime. Enn så lenge er det forhåpentligvis en stund til vi kommer dit.

Pil Se alle artikler

shutterstock_631080719

Business manager
+47 000 00 000