Fredag 16. september la regjeringen fram en tiltakspakke som skal komme de mest utsatte bedriftene til unnsetning i strømkrisen. Ordningen «Energitilskudd» har to hovedformål: å hjelpe bedrifter som sliter med å betale strømregningene og å bidra til en raskere energiomstilling.
Illustrasjonsfoto fra Getty Image.Bedrifter som har 3 % eller mer i strømintensitet – at de faktiske strømkostnadene i første halvår av 2022 er lik 3 % eller mer av omsetningen – vil kunne søke ordningen. Regjeringen antar at dette gjelder rundt 20 000 bedrifter.
Ordningen vil i hovedsak ha størst betydning for bedrifter med høyt strømforbruk, men også mindre bedrifter vil kunne søke, gitt at de kan vise til at strømregningen er på minst 3 % av omsetningen.
Fortum-kunde og hotelleier Tony Eide sier til VG at han er svært lettet over ordningen:
– Det er veldig gledelig. Jeg kan nå si til de ansatte at vi ligger an til å slippe permitteringer i vinter.
Regjeringens strømtiltak kort oppsummert
Energitilskuddsordning
Ny søknadsbasert ordning administrert av Enova. Bedrifter der minst 3 prosent av omsetningen går til strøm, kan søke om tilskudd til å betale regningen og til å investere i energitiltak.
Bedrifter som gjennomfører energikartlegging, vil kunne få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre for månedene oktober-november 2022.
Bedrifter som i tillegg velger å investere i enøktiltak, vil kunne få inntil 45 prosent av strømprisen over 70 øre. I tillegg kommer enøk-støtte på inntil 50 prosent av investeringskostnaden. Dette vil i stor grad dreie seg om tiltak som ikke støttes i dag, som energistyringssystemer, etterisolering og solcellepaneler.
Bedrifter som mottar tilskudd, kan ikke ta ut utbytte i 2023.
Lånegarantiordning
Staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som står overfor en akutt likviditetsmangel som følge av høye strømpriser.
Lånegarantiordningen vil åpen i november og vare til utpå våren 2023, forutsett godkjenning fra Esa.
Den øvre grensen for lånebeløp er satt til 50 millioner kroner per foretak/konsern.
Raskere utbygging av fornybar energi
- Den fornybare kraftproduksjonen skal økes
- Konsesjonsbehandlingstiden skal kortes ned
- Kapasiteten i strømnettet skal forsterkes
- Utbygging av havvind på norsk sokkel skal prioriteres ved å tildele arealer for 30 GW produksjon innen 2040
- Utbygging av vindkraft skal tillates på steder der det er gode vindforhold og lokal aksept
Oppfordrer til å reforhandle avtaler
Alle landets offentlige innkjøpere oppfordres til å tilby balanserte kontrakter og til å være imøtekommende med bedrifter som ønsker å reforhandle sine eksisterende avtaler.