Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Mars 2023: Hvordan ser markedet ut?

Publisert 8.03.2023

– Det blir fortsatt høye priser fremover dog ikke så ille som vi opplevde i 2022, sier porteføljeforvalter i Fortum, Kristian Fossum.

Kraftforvalter Fossum

 1. Spotprisene vil holde seg høyt i mars og mest sannsynlig i april
  Dette på grunn av kald luft fra nord som sørger for et høyt forbruk. I tillegg er vindkraftproduksjonen lav.

 2. Norden reduserer strømforbruket med 10%
  Dette påvirker kraftbalansen mye, og Norden har nå et langt større kraftoverskudd enn tidligere. Eksport av kraft må derfor fortsette i lang tid fremover.  Forbruket ventes å øke når prisene normaliseres, men effekten vil vare lenge på grunn av gjeldende makroforhold, hvor høyere renter gir folk mer forbrukerbevissthet.

 3. Europeiske kraftpriser har sunket kraftig
  Europeiske priser har sunket kraftig. Hovedgrunnen til det er en klar bedring i gass markedet i Europa. Importen av russisk gass har stoppet opp og blitt erstattet med LNG og redusert forbruk. Kraftprisene i Europa toppet seg ut i fjor høst, på 7kr/KWh. Prisene nå ligger på ca. 1,3kr/KWh, og dette nivået forventes å fortsette videre inn i 2023 og 2024. 

 4. Fremover vil prisene i Norden svinge mye
  Med god kraftbalanse og høy eksport vil prisene kollapse og senkes ned mot 0 med vått og vindfullt vær. På den andre siden vil konkurransen blant produsentene være liten hvis det er vind og nedbør under normalt, og Europeiske priser vil kobles rett inn i de nordiske områder, særlig områdene som er direkte linket mot Danmark, England og Nederland.

Utfallsrommet er med andre ord stort. For å unngå disse massive, forventede prisendringene bør man vurdere ulike strategier for prissikring. 

bernt ivar kristoffersen smiler til kamera og vil at du skal lese artikkelen hans

Utfyllende kommentarer:

 • Vannressurssituasjonen har forbedret seg kraftig gjennom vinteren
  Man ser normalisering av vannmagasinene med unntak av NO1/NO3 og SE2. Snømengdene i fjellet er relativt normale, slik at når alt smelter i løpet av sommeren, vil ressursen være relativt normal. Dette krever normalisering av været fremover.

 • Stor usikkerhet rundt oppstarten av kjernekraftverket Olkiluoto 3
  Det finske kjernekraftverket som skulle vært klart tilbake i 2009, men oppstart har hele tiden blitt utsatt. Denne forventes nå å starte opp i april i år, men usikkerheten er stor.

konvertering (1)

 

Pil Se alle artikler

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne

shutterstock_631080719

Ola Nordmann

Business manager
eksempel@epost.no
+47 000 00 000