Spotprisen på strøm endres som kjent time for time, og har svingt mye den siste tiden, både i løpet av dagen og fra dag til dag.
I juli 2024 varierte eksempelvis strømprisen i NO2 mellom opp mot 2 kr per kilowattime ekskl. mva. og negative strømpriser gjennom måneden. Men hva er årsaken til at den svinger så mye?
Prisen stiger når forbruket er høyt
Strømprisene øker om morgenen når mange bruker strøm samtidig – folk dusjer, lader elbil og gjør seg klare for dagen. Så er prisen litt lavere i noen timer før den igjen stiger om ettermiddagene når mange lager middag, setter på oppvaskmaskinen eller utfører andre strømkrevende aktiviteter. Strømmarkedet er basert på tilbud og etterspørsel, så når etterspørselen etter strøm øker, så stiger prisene.
Større svingninger nå enn før
I 2024 har strømprisene svingt enda mer enn tidligere. En viktig årsak er at Europa bruker stadig mer fornybare energikilder til kraftproduksjon. Vind- og solenergi er ikke planleggbar, og i perioder med mye vind og sol så kan overproduksjon føre til svært lave priser. Den siste tiden har Tyskland i perioder hatt et stort overskudd av vindkraft, og Nederland har hatt stor produksjon av solkraft.
I motsatt fall kan tørt vær og lite vind nå gi høyere strømpris enn tidligere fordi det da må brukes fossile kilder som olje, gass eller kull til å produsere kraft – noe som er dyrere blant annet på grunn av CO2-kvoter. Det forventes fortsatt svingende priser i årene fremover frem til fornybar energiproduksjon er enda mer utviklet.
Norges regulerbare vannkraft beskytter oss fra noe av svingningene
Norge har til tross for store svingninger en fordel ved at vi har rundt 90 % av strømproduksjonen vår fra vannkraft, og en stor andel av denne er regulerbar. Det betyr at vi i større grad kan velge når vi skal produsere strøm, og dermed unngår overproduksjon. Imidlertid blir vi fortsatt påvirket av Europas priser, spesielt i NO2 som har flest sjøkabler til kontinentet.
Overføringskapasiteten fra NO2 til NO1 og NO5 er bedre enn motsatt vei. Dette fører til at NO2 i perioder der strømmen er dyr i Europa, blir utsatt for mer prissmitte enn de to andre prisområdene, ettersom de ikke i like stor grad kan få fra strøm fra NO1 og NO5. I motsatt fall, om prisene er lavere i Europa, så vil alle de tre sørligste prisområdene nyte godt av dette.
Konsekvensene av ubalanse i energisystemet
Negative strømpriser oppstår som følge av overproduksjon av strøm, og signaliserer en ubalanse i energisystemet. Produsentene som ikke kan lagre energien, må selge det unna selv til negative priser, de må med andre ord betale for å kvitte seg med strømmen. Dette kan påvirke både nåværende produsenter og fremtidige investeringer i strømproduksjon negativt.
Målet er å skape en energimiks med god balanse med forutsigbare og væravhengige ressurser. For Norge vil vannkraften forbli den viktigste ressursen. Et godt balansert energisystem er avgjørende for å få forutsigbarhet, som igjen gir investeringer i produksjon og nett-utbygging. Dette er en forutsetning for å nå målet om å erstatte fossilt brensel i transportsektoren og industrien med fossilfrie alternativer. I motsatt scenario kan effekten bli at utvidelsen av både forutsigbar og væravhengig produksjon avtar, noe som fører til en forsinkelse i elektrifiseringen av industri og samfunn.