Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Slik blir strømåret 2022

Publisert 7.01.2022

Det blir verre før det blir bedre for strømprisene. Men det kommer til å bli bedre, lover strømeksperten. Senere på året er det nemlig gode utsikter for lave priser.

muutto_7014_small

– Det er meldt kaldt og tørt så langt vi kan se på prognosene. Spotprisen kommer til å fortsette å være høy i vinter, sier strømekspert Kristian Fossum i Fortum.

Strømprisene i 2021 har vært en prøvelse for mange, og de høye strømprisene fortsetter inn i det nye året. Mens vinteren 2021 startet med et overskudd på 10 terrawattimer (tWh) i vannmagasinene våre, går vi inn i et nytt år med minus 20 tWh. Det er ifølge Fossum ekstremt svakt.

– Europa er også på et helt annet nivå enn i starten av 2021. Prisforventningene for Oslo er 160 øre per kWh. I Tyskland er den 300 øre per kWh. Hvis vi får en ekstremt kald vinter, må vi i perioder opp på tyske nivåer. En reduksjon i forbruket kan være smart, utdyper han.

Jobber for å gi kundene lavest mulig pris

Men det er ikke lett å spå været, og utfallsrommet for de første månedene er veldig stort. I verste fall må vi opp mot de tyske nivåene, og beste fall kan vi ifølge Fossum se på priser ned mot 70 øre per kWh. Det avhenger av temperatur og forbruksutvikling.

– Etter vinteren er den generelle kraftbalansen i Norden veldig god. Alt avhenger av vær og vind, men mest sannsynlig vil prisene normalisere seg når snøsmeltingen setter i gang i slutten av april, tror Fossum.

Han jobber med analyser og risikovurdering av det nordiske kraftmarkedet. Det innebærer å kjøpe såkalte kraft futures når prisene er på vei opp, og selge før prisene faller.

– Vi jobber for å sikre kundene våre lavest mulig pris og størst mulig forutsigbarhet.

For bedrifter med avtalen Flex Forvaltning innebar det i gjennomsnitt en reduksjon på 24 øre per kilowattime i 2021.

Kjernekraft i Finland vil hjelpe på

Selv om det blir en tøff start på 2022, med muligens enda høyere strømpriser enn i 2021, er spådommen for året god totalt sett.

Etter 12 års ventetid skal nemlig verden største kjernereaktor i Olkiluoto i Finland stå ferdig til sommeren. Det vil gi 1600 megawatt økt produksjon i systemet, og er kraft som produseres uansett vær.

– I Finland er det knapphet på strøm. Med denne kjernereaktoren vil Sverige kunne eksportere til oss i stedet for å levere til Finland, og det fører til mindre belastning av det nordiske strømnettet.

Derfor tror Fossum på en normalisering av prisene utover sommeren.

– Mest sannsynlig vil den hydrologiske ressursen, det vil si balansen i vannmagasinene våre, forbedres utover sommeren og høsten. Produsentene vil igjen konkurrere om å produsere, prisene blir mer normaliserte og vi vil løsrive oss helt fra det europeiske kraftmarkedet.

Vanskelig å spå

Vi vil fortsette å eksportere strøm til Europa også i 2022. Eksporten til Storbritannia startet 1. oktober 2011, og vil gå for halv maskin fram til 1. februar, deretter er det full eksport både til Storbritannia, Tyskland, Danmark og Nederland.

Andre faktorer som spiller inn på strømprisene våre, er at det skal bygges ut mer vindkraft i 2022. Det vil øke kraften fra 26 000 til 29 000 megawatt i Norden. Det vil være gull verdt når det blåser, men fallhøyden om vinden uteblir, som i 2021, er desto høyere.

Også i Europa gjør det grønne skiftet seg gjeldende. Bruken av kull er i ferd med å legges ned og skal være helt borte fra det tyske markedet i 2038, mens alt av kjernekraft i Tyskland blir borte i løpet av 2022.

Det fører til et europeisk marked som vil svinge voldsomt, fra nullpris til 300 øre per kilowattime.

– Selv om det er bra for miljøet, vil overgangen fra stabile strømkilder til strømkilder som avhenger helt av vær og vind, føre til at det er vanskeligere å forutse strømprisene fremover, oppsummerer Kristian Fossum.

Pil Se alle artikler

shutterstock_631080719

Business manager
+47 000 00 000