Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Bør bedriften ha spotpris eller fastpris på strøm i vinter?

Publisert 3.09.2024

Les om forskjellene mellom fastprisavtaler og spotprisavtaler, fordeler og ulemper, og hva bedriften bør tenke på ved valg av strømavtale.

GettyImages-1180172349 1000x517

Høsten er på vei, og med den følger synkende temperaturer og økende strømforbruk. Historisk sett er strømprisen høyere om vinteren, og kanskje begynner bedriften å bekymre seg for vinterens strømpriser.  

Har dere vurdert å binde bedriftens strømpris? Her forteller business manager Marit Berg i Fortum mer om fordelene og ulempene ved fastpris sammenlignet med spotpris. Det finnes også en mellomting der dere kombinerer disse avtaleformene. Les hennes råd og finn ut hva som passer deres bedrift i vinter.

Fastprisavtaler sammenlignet med spotprisavtaler

Med fastpris på strømmen får bedriften lik pris gjennom døgnet og perioden. Prisen gjelder per kilowattime på hele eller deler av strømforbruket. Det vil med andre ord gi større forutsigbarhet for bedriften enn en spotprisavtale som følger markedsprisen på strømbørsen Nord Pool time for time.

- Med en spotprisavtale vil strømprisene kunne variere mye gjennom døgnet, noe som vil ha enda større betydning om vinteren når prisnivået er høyere, sier Berg. - I tillegg mottar de fleste bedrifter ikke strømstøtte, og er dermed mer utsatt for prissvingninger.

- Svingende og uforutsigbare strømpriser gjør det vanskelig for bedriften å budsjettere strømkostnadene, noe som kan føre til ubehagelige overraskelser i regnskapet. For å unngå dette, foretrekker noen bedrifter fastprisavtaler, fortsetter hun.

Samtidig kan bedrifter kvie seg for å velge fastprisavtaler der man må binde seg over lange perioder, ettersom både bedriftens behov og markedssituasjonen da kan endre seg mye.

Spotprisavtaler på sin side er mer fleksibelt, ettersom de som regel er uten bindings- eller oppsigelsestid. De er også kjent for å være lønnsomme på sikt, men det blir vanskelig å forutsi strømkostnadene når prisene varierer mye i løpet av dagen og fra uke til uke.

Det er altså både fordeler og ulemper med begge avtaletyper, og hver enkelt bedrift må vurdere i hvilken grad de blir påvirket av uforutsigbare strømpriser.

Spotpris eller fastpris? Ja takk, begge deler!

Synes dere det er vanskelig å velge? Da har vi en god nyhet til dere.  

– Dere trenger ikke velge det ene eller det andre. Har dere en spotprisavtale hos Fortum, kan dere med tilleggstjenesten Prisfrys få muligheten til å binde strømprisen i kortere perioder av gangen – for eksempel kun i de kaldere månedene. Man kan si at dere får det beste fra begge verdener, avslutter Berg.

Kampanjetilbud til bedrifter

Akkurat nå kan dere få tjenesten Prisfrys kostnadsfritt ut februar 2025 sammen med spotprisavtalen Spot Bedrift. Få økt forutsigbarhet i vinter med fastpris i kortere perioder, og slipp bekymring over svingende strømpriser. Les mer her.

Bør bedriften velge kampanjetilbudet Spot Bedrift med Prisfrys?

Svarer dere ja på én eller flere av disse spørsmålene, bør dere vurdere Spot Bedrift med Prisfrys i vinter.

Bedriften vår

  1. Ønsker mer forutsigbare strømkostnader – uten å binde seg til en langsiktig fastprisavtale.
  2. Er avhengig av å budsjettere strømkostnadene nøyaktig, spesielt i vintermånedene når prisene kan variere mye.
  3. Har høyt forbruk av strøm og blir dermed i større grad påvirket av prisendringer.

Merk at tjenesten Prisfrys er for bedrifter med årlig strømforbruk under 100 000 kWh i året. For skreddersydde løsninger til bedrifter med høyere forbruk, kontakt oss her.

 

 

Pil Se alle artikler

shutterstock_631080719

Business manager
+47 000 00 000