Her får du råd til hvordan dere kan gjøre butikken mer energieffektiv og bruke strøm på en smartere måte.
Verdenssituasjonen gjør at energiprisene stiger. Samtidig står bærekraft stadig høyere på agendaen til bedrifter og kunder. Når dere sparer strøm, bidrar dere til at belastningen på strømnettet blir lavere. Dette gjør at behovet for å bygge ut strømnettet kan bli mindre, noe som er bra for naturen. Her kan dere lese mer om hvordan dere unngår energisløsing – uten å påvirke kundeopplevelsen eller arbeidsmiljøet i butikken.
1. Hvis dere ikke allerede har gjort det – bytt til LED-pærer
Belysning er ofte et av de største energislukene. Mange har lys på hele dagen, og kanskje på natten. Å bytte til LED-pærer er raskt og reduserer strømforbruket. LED-pærer har i dag samme egenskaper som tradisjonelle lyspærer som kan dimmes og gir varmt lys. I tillegg har LED-pærer også en betydelig lengre levetid.
2. Utnytt sollyset
Å dra nytte av dagslys er en undervurdert måte å spare strøm på. Ved å plassere varer og innredning slik at butikken utnytter naturlig lys best mulig, reduseres behovet for tente lamper på dagtid. En mer hyggelig og naturlig atmosfære i butikken er en bonus.
3. Tilpass butikkens ventilasjon
Mange butikker lar ventilasjonssystemet stå på døgnet rundt. Ved å optimalisere ventilasjonen og tilpasse den til butikkens åpningstider reduseres strømforbruket i butikken uten at det går på bekostning av inneklimaet. Ta i bruk tidsstyring og sensorer for å balansere strømforbruket gjennom døgnet.4. Hold øye med temperaturen
Gå gjennom termostatinnstillingene. For hver grad du reduserer temperaturen, kan energiforbruket til oppvarming reduseres med hele 5 prosent. Undersøk om dere kan automatisere oppvarmingen slik at den reduseres når butikken er stengt. Tenk gjennom hvilken temperatur dere trenger. En butikk som er for varm, gjør ingen glade. Arbeidstilsynet anbefaler minst 19 grader inne. Om vinteren bør temperaturen være maks. 22 grader for å unngå at luften blir for tørr. Les mer om innetemperatur på Arbeidstilsynets nettsider.
5. Slutt å fyre for kråkene
Har du apparater som genererer varme? Installer varmevekslere. Det er et effektivt tiltak som reduserer energiforbruket. Google det – det finnes varianter for ethvert behov. Dette gjelder spesielt butikker som bruker kjøleskap og frysere.
6. Bytt ut gamle apparater
Eldre apparater er ofte energisluk, og man kan spare mye ved å bytte til mer energieffektive modeller. Vurder for eksempel å bytte ut eldre kjøleskap og frysere. Det er også viktig å ikke plassere kjøleskap eller fryser i nærheten av varmekilder. Da må de jobbe hardere enn nødvendig.
7. Avriming
Is i fryseren hindrer luftstrømmen og tvinger systemet til å jobbe hardere for å opprettholde temperaturen. Regelmessig rengjøring av kjøleribber og vifter samt avriming kan redusere energiforbruket med opptil 30 prosent.
8. Slå av apparatene når dere stenger butikken
En enkel, men ofte oversett vane for å spare strøm er å slå av alt utstyr som ikke trenger å være på når butikken er stengt. Eksempler er kassaapparater, datasystemer og belysning. Å få på plass rutiner for dette fører til umiddelbare energibesparelser.
9. Invester i automatisering og smart teknologi
Smarte styringssystemer optimaliserer belysning, oppvarming og ventilasjon basert på dine behov – automatisk. Dette innebærer selvfølgelig en startkostnad, men betaler seg ofte overraskende raskt gjennom besparelsene på energiforbruket. Å ha et tidsperspektiv på 10–15 år gjør det lettere å ta beslutninger som er både økonomiske og bærekraftige.
10. Følg med på strømforbruket
For å kontrollere at tiltakene deres gir de ønskede resultatene, er det viktig å overvåke energiforbruket kontinuerlig og justere strategien underveis. Er dere kunde hos Fortum, så ta i bruk Fortum Online, en kundeportal der dere kan følge med på strømforbruket.
Husk også at nettleien kan utgjøre en stor del av strømutgiftene. Nettleiemodellen er forskjellig for bedrifter med strømforbruk under og over 100 000 kWh i året. Felles for alle er at prisen dere betaler, påvirkes av hvor mye strøm dere har brukt på én gang. Undersøk derfor hvilke timer dere har brukt mest, og hva det kan skyldes. Hvilke tiltak kan dere gjøre for å fordele strømforbruket til andre tider?
Lykke til med strømsparingen!