1. FAQ
  2. Generelle spørsmål

Hva er opprinnelsesgarantier og hvordan fungerer det?

Kjøper bedriften din strøm med opprinnelsesgaranti, kan du bidra til å erstatte kull- og gasskraft med fornybar strøm. — Du er med på å bestemme hvilken type strøm som skal være tilgjengelig på markedet, sier eksperten.

Dersom din bedrift er interessert i utslippsfri transport, kan du velge å kjøre elbil. Ønsker du å redde regnskogen kan du velge å kjøpe avskogingsfrie produkter. Ønsker du å motarbeide barnearbeid kan du velge å handle fra klesbutikker med etisk tekstilproduksjon. Men hva bør du gjøre hvis du er interessert i bærekraftig energi? Slik strømmarkedet fungerer er det ikke mulig å velge hvilken type strøm du faktisk får ut av stikkontaktene dine. Men de som ønsker å være med på å drive det bærekraftige skiftet har mulighet til å påvirke europeisk kraftproduksjon ved å kjøpe opprinnelsesgarantier. Vi kommer snart inn på hva det er, men først må vi få et lynkurs i europeisk strømdistribusjon.

John Ravlo, markedssjef for energiselskapet ECOHZ, forklarer:

– Vi har et felles system for strømdistribusjon i hele Europa. Strømmen beveger seg gjennom kraftnettet med om lag to tredjedeler av lysets hastighet. Det gjør det helt umulig å spore hvilken strøm fra hvilket kraftverk som brukes hvor, sier han.

Det betyr at selv om vi i Norge nærmest renner over av ren, miljøvennlig vannkraft, vil det til enhver tid være strøm fra mange forskjellige kilder – deriblant kull- og gasskraftverk med store klimagassutslipp – som faktisk brukes i norske bygninger. Men det finnes altså spesiallagde mekanismer som gir strømkunder en viss oversikt over hvor de henter strømmen fra.

– Forbrukere har fortsatt rett til å vite litt om egenskapene til strømmen man bruker, utover bare hvor mye strømmen koster. Derfor har europeiske myndigheter laget systemet med opprinnelsesgarantier, eller opprinnelsesmerket strøm. I stedet for et system som sporer selve elektrisiteten, følger det pengestrømmen i kraftmarkedet, forklarer Ravlo, og utdyper:

– En opprinnelsesgaranti er en kvittering fra et kraftverk på hvor mye strøm de leverer inn i nettet. De som overtar denne kvitteringen, gjennom å kjøpe opprinnelsesgarantien, får da et bevis på at noen har levert strøm som dekker ens eget forbruk fra en bestemt kilde.

Dreier markedet i fornybar retning 

Opprinnelsesgarantier viser at et bestemt kraftverk har produsert og levert en viss mengde strøm inn i nettet. Og det er altså denne mekanismen som åpner for at vanlige forbrukere og bedrifter kan ta et aktivt valg for å støtte, fornybar og miljøvennlig energi framfor gass- og kullkraft med høye klimagassutslipp.

Ravlo forklarer hvordan det henger sammen:

– Når kunder velger å kjøpe strøm som kommer med opprinnelsesgaranti fra miljøvennlige og fornybare kilder, er de med på å øke etterspørselen etter denne typen strøm. Da blir fornybar energi mer attraktivt for investorer og kraftselskaper, siden det viser at denne typen gir mer avkastning, sier han, og legger til.

– Da er du med på å bestemme hva slags strøm som skal være gjeldende i markedet, for eksempel sol-, vann- eller vindkraft, sier han. For å illustrere, trekker han en liten parallell til transportsektoren:

– Den direkte klimaeffekten av å bestille en togbillett i stedet for å hoppe på et fly er ikke så høy. Men hvis flere velger å ta tog framfor fly, så vil den relative avkastningen for investering i tog gå opp på bekostning av fly. Det vil på sikt gi færre flyavganger og mer tog, forklarer han.

Det er derfor Ravlo mener det er viktig for bedrifter og forbrukere å velge strøm med opprinnelsesgaranti fra utslippsfrie kilder. Hvis flere gjør det, vil det gi fornybar energi et løft i markedet – og på den måten vil det grønne skiftet få en sårt tiltrengt dytt.

– Vi vet at dette har en effekt på markedet

For å ta et stort eksempel: Den nederlandske jernbanen bestemte for noen år siden at de bare skulle kjøpe strøm med opprinnelsesgaranti fra nederlandsk vindkraft for å drive togene sine. Det førte til en direkte økning i investering og utbygging av vindkraftverk der nede.

Nødvendig for å beholde kunder og vinne anbud

– I tillegg til å gi bedre miljøsamvittighet, vil det å velge opprinnelsesmerket strøm kunne ha en positiv effekt på bedrifters bunnlinje og verdi, forklarer Ravlo.

– Både i offentlige anbud og i møte med store selskaper, blir det stilt større og større krav til bærekraft og dokumentasjon. Og når store selskaper setter fokus på å ha lavt klimaavtrykk, vil det igjen sette krav til underleverandørene, sier han.

– Opprinnelsesmerket strøm er noe av det du må ha på plass – det er den eneste internasjonalt aksepterte måten å dokumentere at du bruker fornybar energi på. Dermed er det en klok investering for de aller fleste bedrifter, mener Ravlo.

– De bidrar til å løfte verdien på både det du leverer og merkevaren din, sier han.