Opprinnelsesgarantier er EUs dokumentasjonsstandard for å spore opprinnelsen til produsert energi. Ordningen gjør det mulig for bedrifter å vise at tilsvarende mengde strøm som de bruker, er produsert fra fossilfrie energikilder. Les mer om hvordan det fungerer.
Opprinnelsesgarantier (Guarantees of Origin) er en type digitale sertifikater som viser hvor og hvordan elektrisitet er produsert. For hver megawattime (MWh) strøm som produseres fra fossilfrie energikilder som vann, vind, sol eller kjernekraft hos et statlig godkjent kraftverk, utstedes en opprinnelsesgaranti – som deretter kan selges videre på et åpent marked.
På denne måten kan bedrifter og privatpersoner sikre at den samme mengden elektrisitet som de bruker, produseres fra fossilfrie energikilder som vann, vind, sol eller kjernekraft.
I Norge er det Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Statnett som er ansvarlige for ordningen med opprinnelsesgarantier. NVE forvalter ordningen, og Statnett er ansvarlig for utstedelse av og transaksjoner med opprinnelsesgarantier.
Alle kraftprodusenter i Norge kan få opprinnelsesgarantier tilsvarende sin kraftprodusjon. Ved å søke hos NVE kan de bli godkjent for 5 år av gangen. Det finnes tre ulike typer opprinnelsesgarantier: fra fornybare energikilder, fra høyeffektiv kraftvarmeproduksjon og for andre typer kraftproduksjon.
Når et statlig godkjent vind- eller vannkraftverk eller et solcelleanlegg produserer elektrisitet, registreres mengden elektrisitet som genereres.
Statnett er ansvarlig for å utstede opprinnelsesgarantier. De administrerer systemet for å sikre at elektrisitetens opprinnelse kan spores og at elektrisitetsprodusenter får sine opprinnelsesgarantier registrert.
Opprinnelsesgarantier kan deretter selges separat fra elektrisiteten på et åpent marked, noe som gjør det mulig for bedrifter eller privatpersoner å kjøpe dem for å rapportere en viss andel elektrisitet fra vind, vann eller sol i sin energimiks.
Når en kunde, for eksempel en bedrift eller en elektrisitetshandler, bruker en opprinnelsesgaranti, annulleres sertifikatet, noe som sikrer at det ikke brukes dobbelt.
Opprinnelsesgarantisystemet ble etablert gjennom EUs første fornybardirektiv i 2001 for å stimulere økt investering og utvikling av energiproduksjon fra fornybare energikilder. Hensikten med opprinnelsesgarantier er å akselerere energiomstillingen fra fossil til fornybar.
Formålet med systemet er:
Stadig flere bedrifter og organisasjoner bruker opprinnelsesgarantier som en del av en større bærekrafts- og merkevarestrategi. Her er noen eksempler:
For å lykkes med omstillingen bort fra fossil energi har vi behov for alle typer av kraftproduksjon fra fossilfrie og fornybare energikilder. Fossil energi utgjør over halvparten av Norges energibruk i dag, og det er estimert at vi i Norge alene minst trenger 30-50 TWh ny kraft fra fossilfrie energikilder for å møte fremtidens kraftbehov. En balansert energimiks er nødvendig for å sikre pålitelig kraftforsyning til forutsigbare priser.
— I Fortum har vi denne filosofien om tallerkenmodellen. Akkurat som kroppen trenger et balansert kosthold, trenger kraftsystemet en balanse av ulike typer kraft, med forskjellige evner, for å fungere optimalt. For at et kraftsystem basert på fossilfrie kilder skal være både pålitelig i forsyningen og tilby lave systemkostnader, er det nødvendig med en balansert blanding av forskjellige kapabiliteter, sier Peter Strannegård, konserndirektør for Renewables & Decarbonisation i Fortum.
— Kraftsystemet trenger en blanding av væravhengige, fleksible og planbare kraftkilder. De væravhengige kraftkildene, vind og sol, gir den absolutt billigste energien når det blåser eller når solen skinner. De fleksible kraftkildene, spesielt vannkraft, kan øke og redusere raskt for å dekke når vinden og solen ikke leverer. De planbare kraftkildene, kjernekraft og kombinert varme og kraft, gir en stabil base nær sluttkundene, noe som reduserer behovet for fleksibilitet og nettutvidelse.