Vi er på vei mot et fullelektrisk samfunn, hvor vi noen tider på døgnet vil bruke mye strøm samtidig. Dette kan sammenlignes med rushtrafikken ut fra Oslo en vanlig arbeidsdag. Da blir det ofte kø og alt kan stoppe helt opp. Dersom strømforbruket blir høyere enn det nettet kan frakte, fungerer ikke kraftforsyningen som den skal, og det kan bli svart.
Til nå har vi i stor grad løst problemene ved å forsterke strømnettet. Dette er svært kostbart. Med Fortum Spring kan dette løses enklere og rimeligere. Det handler om å jevne ut toppene og bunnene.
Nå gjør Fortum det mulig for alle med energilagringssystemer, slik som for eksempel et datasenter, å dele noe av sin strømkapasitet når strømnettet er i ferd med å bli overbelastet og de ikke bruker den selv. Teknologien som gjør dette mulig er Fortum Spring. Teknologien fungerer som et virtuelt batteri, der kundenes fleksible forbruk samles og kan brukes til å møte variasjonene i belastningen i strømnettet.
– Dette kan bidra til å skape store inntekter for bedrifter, et mer robust strømnett og gjøre det mulig å bygge ut enda mer fornybar energi, forteller Stefan Bergsten, Country Manager for Fortum Spring i Norge og Sverige.
Nylig inngikk Fortum en treårig avtale med DigiPlex, som utvikler og driver datasentre. DigiPlex har holdt på i litt over 20 år i Norge og seks år i Sverige – som er de to landene Fortum Spring tilbys i.
Foto: Halvor Bjerke, COO DigiPlex
– Ved datasentrene våre har vi reservestrøm med batteribanker. Når strømnettet presses, har vi mulighet til å levere strøm fra batteriene våre og fjerne belastningen i nettet i små perioder for å unngå strømbrudd. Det er snakk om bare 10-30 sekunder. Vi får ikke avbrudd i driften vår, og når strømnettet er stabilisert, er vi tilbake på nettstrøm og lader opp batteribankene igjen. Fortum Spring står for den tekniske løsningen, sier Halvor Bjerke, COO i DigiPlex.
– Det er viktig å utnytte de mulighetene som finnes i systemet for å få et så stabilt strømnett som mulig. For å lykkes med et robust strømnett trenger vi disse tjenestene. DigiPlex sine datasentre bidrar til et holdbart system, sier Bergsten.
Den fornybare energien DigiPlex sitter på vil hovedsakelig tilbys til FFR-markedet – Fast Frequency Reserve. Det er en reserve som aktiveres svært raskt for å hindre frekvensfall under 49,7 Hz ved store feil i kraftsystemet.
Nordiske systemoperatører, som Statnett, Fingrid og Svenska kraftnät, har avtalt å anskaffe FFR i nasjonale prosesser for å sikre stabiliteten i det nordiske kraftsystemet. FFR er den raskeste av støttetjenestene med batterier som er veldig godt egnet. Det er flere datasentre som deltar på FFR-markedet.
– Vi er veldig stolte over å ha inngått et samarbeid med en av de største utviklerne og operatørene av datasenter i Norden. Ekstra spennende er det at vi også skal samarbeide med DigiPlex innen flere av våre andre virksomhetsområder, som porteføljeforvaltning av elektrisk kraft og handel av fornybar energi, forteller Daniel Lega, Business Manager i Fortum.
– Vi ser på DigiPlex som en veldig interessant og viktig kunde for oss. De er en av de største datasenterleverandørene i Norden. Nå skal vi sammen med DigiPlex tilby og selge fleksibiliteten deres fra datasentrene deres til de nordiske systemoperatørene Statnett i Norge og Svenska kraftnät i Sverige, sier Bergsten.
DigiPlex samarbeider allerede med Fortum og Stockholm Exergi om energigjenvinning av overskuddsvarme fra DigiPlex sine datasentre i Oslo og Stockholm.
DigiPlex har vært en pioner innen bærekraftige datasentre helt fra starten, og har forstått at fordelene med en digital økonomi ikke kan gå på bekostning av miljøet.
– Nå gleder vi oss til å gå live med det nyeste samarbeidet hvor vi sammen skal bidra til et mer robust strømnett, forteller Bjerke.