Med 14 avdelinger rundt om i landet, har masseforvalteren Feiring AS et høyt strømforbruk. Derfor har de også fått på plass en forvaltningsavtale med Fortum. Slik oppnår konsernet forutsigbare priser i et uforutsigbart marked.
På Lørenskog, like utenfor hovedstaden, ligger Feiring AS. De jobber med masseforvaltning og har drevet pukkverk siden 1962. Hovedområdet til Feiring er pukk og grus, der de selger stein i ulike fraksjoner til byggeprosjekter og til asfaltproduksjon. De ombruker også overskuddsmasser til samfunnsnyttige formål som skibakker, rassikringer og støyvoller.
Å drive med steinknusing krever strøm, og i løpet av et år bruker Feiring over 13 gWh. Nesten alle avdelingene ligger under én samlet strømavtale: En porteføljeavtale levert av Fortum.
– Arbeidet med å finne en ny strømleverandør begynte tilbake i 2021, hvor vi sendte ut en forespørsel i markedet. Valget falt til slutt på Fortum, som hadde en bedre løsning enn de andre.
Det sier Roger Skrataas, innkjøpssjef hos Feiring. Han var tydelig på hva han forventet av de som skulle bli deres nye strømleverandør.
– Strøm er strøm, og det er ikke noe forskjell på kvaliteten. Vi ønsket en avtale med langsiktighet og best mulig forutsigbarhet, der vi kunne stabilisere strømprisen på et akseptabelt nivå. Fortum forstod vårt behov og vårt marked, sier han videre.
En strømavtale med porteføljeforvaltning handler om at vi i Fortum handler kraftpriser frem i tid, også kalt sikringer. Sammen med din bedrift blir vi enige om hvilken strategi vi følger – hvor store deler av strømforbruket vi ønsker å sikre. Dette avhenger naturligvis av markedssituasjonen, men også av hvor stor risiko bedriften er villige til å ta. For eksempel har Feiring AS allerede sikret deler av sitt strømforbruk for 2024.
Det er lett å tenke at pukkverk og steinknusing er til for de store byggeprosjektene der ute, og at mannen i gata sjelden er sluttbruker av de store massene. Derimot bruker alle i Norge både direkte og indirekte over 15 tonn stein per person i løpet av et år. Det tilsvarer et fullstappet lasteplan med stein.
– Det handler om alt fra asfalten vi kjører bilene våre på, til betongen som er i garasjen eller grunnmuren din. Samtidig er det også mineraler i sminke, maling og tannkrem. Stein er den ressursen vi bruker mest av etter vann. Vi er helt avhengige av det, sier Skrataas.
Så kritisk er stein, at gjengen på Feiring ett år måtte avbryte juleferien da det sto på som mest.
– Det ble et voldsomt trøkk etter strøsingel både i privat og proffmarkedet. Da måtte vi ta en pause fra romjulskosen for å levere på bestillingen, sier Skrataas.
På Fortums kontorer på Skøyen sitter Kim Roskifte og følger markedet. Han er kundekontakt for Feiring, og har jevnlig dialog med kunden sin, til tross for at avtalen om diskresjonær forvaltning ble signert for flere år siden.
– En diskresjonær avtale betyr at Feiring gir oss tilliten til å gjøre sikringer uten at de må inn og godkjenne. Det gir oss en bedre flyt i arbeidet mot en større forutsigbarhet, og på sikt også lavere strømkostnader for Feiring, sier Roskifte.
– Samtidig er vi svært opptatte av å hele tiden følge opp kundene våre. Er det noe i markedet som skjer som vi bør være obs på? Skal vi gjøre om på strategien vi har lagt, eller skal vi ha is i magen og se an utviklingen? Dette er spørsmål vi stiller oss selv og kunden løpende gjennom året, følger han opp.
Roskifte har vært på anlegget på Lørenskog flere ganger, og opplever Feiring som en av de mer involverte kundene han har ansvar for.
– Jeg har konstruktive samtaler med Roger om markedet. Det er nok flere kunder som har blitt bevisste nå i senere tid, men Feiring har vært en av de kundene som har vært proaktive og nysgjerrige før markedet gikk til himmels, sier han.